Fotografen Elisabeth Olsson-Wallins utställning Ecce Homo kom äntligen till Örnsköldsvik 2008.

Ett decennium i regnbågens färger

I början av 2000-talet utsågs Örnsköldsvik till Sveriges mest homofientliga stad. Det var ett föga smickrande epitet, och svårt att tvätta bort.

– Det kändes inte bra. Vi behövde göra något åt det, och jag tycker att vi lyckats,

säger Vanja Östman, kommunens tillväxtchef.

Omröstningen, som genomfördes av internetsajten Sylvester, var högst ovetenskaplig men gav ändå en signal om att HBTQ-frågor var eftersatta i Örnsköldsviks kommun.

     – Det blev en viktig tillväxtfråga för Örnsköldsvik. Vi började mobilisera krafter från olika håll, det byggde på olika aktörers vilja att göra något, säger Vanja Östman.

     Det bestämdes att en vecka skulle vigas åt att lyfta HBTQ-frågor runt om i kommunen lite extra. Två viktiga inslag i starten 2006 var utställningen ”Normen skaver” på Örnsköldsviks museum & konsthall, samt regnbågsmässan i Örnsköldsviks kyrka.

 

Ett jubileum som tar plats

I år är det tioårsjubileum. Och arbetet och programmet har utvecklats. Från att först ha bestått av några trevande punkter, tar man nu plats rejält och erbjuder en fullspäckad vecka med musik, teater, möten och debatter. Veckan, som äger rum 21-27 november i år, avrundas med den stämningsfulla regnbågsmässan. Sakta har bilden av Örnsköldsvik förändrats.

– 1998 var det uteslutet att ta hit utställningen Ecce Homo. 2008 blev det ramaskri, men den kom i alla fall. 2018 hoppas jag att det inte skulle bli något problem alls. Det är ett kvitto på att det hänt något positivt, säger Vanja Östman.

     Ett viktigt inslag under veckan är regnbågsmärkningen. Regnbågsflaggan – som företag, privatpersoner och organisationer kan köpa och klistra på ett synligt ställe – blir en symbol som tar ställning för öppenhet och fördomsfrihet.


Regnbågsmässa och
föreläsning om äldre

Svenska kyrkan har varit en aktiv part i regnbågsfirandet sedan starten 2006.

     – Jag var ganska ny som präst då, och det kändes naturligt att vi som kyrka skulle bidra i form av en gudstjänst, säger Marie Edström, kyrkoherde i Örnsköldsviks församling.

     Kyrkan har också arrangerat föreläsningar och öppen förskola för regnbågsfamiljer. I år bidrar man med en föreläsning kring ett perspektiv som kanske glömts bort tidigare år.

Regnbågsmattan som tillhör domkyrkan i Härnösand lånades ut till Örnsköldsviks kyrka 2015.

– Den handlar om HBTQ-frågor och äldres hälsa. Det är lätt att fokusera på barn, ungdomar och idrott när det gäller de här frågorna, säger Marie Edström.

     Den årliga regnbågsmässan ska också lyftas musikaliskt under tioårsjubileet.

     – Jag tycker att vi under alla år har hittat ett brett och bra program. Men jag kan sakna mötesplatserna för HBTQ-personer även efter den här veckan. Det ska inte bara handla om kunskap och föreläsningar, vi måste också fira glädjen och gemenskapen. I fjol avslutades mässan av ett mingel och många dröjde sig kvar i kyrkan då. Det är tydligt att det finns ett behov.

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund