Gratis buss för barn och ungdomar – en succé

Sedan i somras erbjuder Örnsköldsviks kommun sina ungdomar gratis bussresor. På de tre månader som gått sedan Ungdomskortet lanserades har bussresorna ökat med 67 procent.

Ungdomarna säger sig få större socialt umgänge och föräldrarna behöver inte ta bilen för att skjutsa till olika aktiviteter. Det är en vinst både för ungdomarna och för miljön.

     När kommunen erbjuder barn och ungdomar mellan sju och nitton år gratis busskort är förhoppningen att det ökar deras vilja att åka kollektivt, i dag och i framtiden. Det i sin tur är en viktig del i kommunens arbete för hållbar utveckling. I och med att fler nu åker med bussarna blir det också tydligare vilka linjer folk reser med och vilka som därmed måste prioriteras.

Och det är en viktig del i arbetet med att utveckla kollektivtrafiken i kommunen. Det nya busskortet kallas Ungdomskort och gäller för obegränsat bussresande inom hela kommunen, med undantag för kommersiell busstrafik och resor med tåg. Kortet är personligt och gäller dygnet runt, årets alla dagar.

     Alla som är mellan sju och nitton år och som är mantalsskrivna i Örnsköldsvik kan ansöka om Ungdomskort via kommunens hemsida.

     Det gäller även ensamkommande barn som är inskrivna i skolan.


Örnsköldsvik är den första större orten som inför gratis busskort för barn och ungdomar. Kiruna och Avesta har infört reformen sedan tidigare.

     På de tre månader som gått sedan kortet lanserades har 10 000 ansökningar behandlats och 7 038 kort skickats ut.

För kommunen innebär erbjudandet en beräknad kostnad på 200 kr per kort och månad.

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund