Hyresrätter med havsutsikt i Matrosen

En ny, spännande stadsdel har skapats i Inre hamnen tack vare det målmedvetna arbetet med att vända vår stad mot vattnet. Ett av de senaste tillskotten i området är det nybyggda Matrosen, med 29 moderna hyresrätter i storlekar från två till fyra rum och kök. Inflyttning sker den 1 februari 2017.

– För att en stad ska vara attraktiv behövs attraktiva bostäder. Som kommunalt bolag har Övikshem ett ansvar för att bidra till detta. Många fastighetsägare drar sig för att bygga hyresrätter. Då får vi gå i täten och skapa dessa områden, säger Lars Österlund som är vd på Övikshem sedan i augusti i år.

     Övikshem tillhör den svenska så kallade allmännyttan, med uppdrag att skapa bra och hållbara bostäder för alla – i hela kommunen. Bolaget är i dag Örnsköldsviks största hyresvärd med mer än 3 400 bostäder och lokaler. En stor del av beståndet byggdes på 60- och 70-talet, men Övikshem vill även bidra med attraktiva nyproduktioner. Det sju våningar höga Matrosen är ett samarbete mellan Peab, som byggt huset, och Övikshem, som äger och förvaltar det.

     – Vi lever i en tid där ungdomarna klarar sig själva i stor utsträckning och där många kommuninvånare inte behöver binda kapital i bostaden som en säkerhet för barnen och framtiden. Vi får också en allt piggare grupp seniorer. De vill kanske bo i en hyresrätt och i stället lägga pengar på exempelvis en husbil, resor utomlands eller restaurangbesök. De här personernas behov möter vi med Matrosen, säger Lars Österlund.

Så här kommer köken i Matrosen att se ut. 3D-bild: Övikshem.

Nära till allt

Från flera av bostäderna i Matrosen får de boende en härlig havsutsikt via den egna inglasade balkongen. Huset ligger på hamnplan med närhet inte bara till havet, men också till shopping, träning, restauranger, parker och till evenemangsarenan.

     – Som tidigare arbetschef hos Peab med ansvar för ”grannprojekten” Hamnpiren, Hamnlotsen och Hamnkaptenen vet jag att just läget mitt i centrum är något som de boende där verkligen uppskattar. De som nu fått en lägenhet via vår bostadskö är på samma sätt positiva och förväntansfulla. Många har också blivit glatt överraskade över att de har mer vattenglimtar än de förväntat sig, även från de lägre våningsplanen.

Vill bo större

En undersökning som utfördes via mäklare och Övikshem i ett tidigt skede av projektet visade att konsumenten i Örnsköldsvik ville ha – och var beredd att betala för – större ytor än standard. Det gällde oavsett om man ville köpa eller hyra sin lägenhet.

     Som ett resultat finns det i Matrosen till exempel tvåor på 66 kvadratmeter, där en normal hyresrätt ofta ligger på en storlek runt 50 kvadrat.

     – Även då vi öppnade möjligheten att anmäla intresse för Matrosen via vår bostadskö såg vi att nyproduktion av större lägenheter var efterlängtad. Det är nämligen de största bostäderna som flest har önskat sig och som mycket snabbt har blivit uppbokade. Naturligtvis är det skönt att få ett sådant kvitto på att vi har satsat rätt, avslutar en nöjd vd.

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund