Mingel på hög nivå under eventet Drakmästarna i Örnsköldsvik. På bilden syns Kristofer Öhman, som agerade drake för Almi Invest, i samtal med Alvin Lindblom från Greencard UF som vann sin plats i eventet i en idétävling. Foto: Leif Wikberg.

Idéer från Örnsköldsvik ska erövra världen

För att en affärsidé ska få vingar behövs ofta hjälp i form av coachning, affärsutveckling, nätverk, finansiering och marknadsföring. I Örnsköldsvik finns en lokal ingång som i bästa fall leder ut på världsmarknaden. Den heter BizMaker och är delfinansierad av Örnsköldsviks kommun.

BizMaker (före detta Åkroken Business Incubator) är en regional företagsinkubator i Västernorrland som söker och stöttar drivna entreprenörer på resan från affärsidé till lönsamt företag – med målet att de ska nå ut på större marknader. Verksamheten finansieras med stöd från bland annat Länsstyrelsen och länets sju kommuner.

     En antagningsgrupp bestämmer vilka som får komma med i inkubatorn. För att bli antagen krävs nytänkande och ambition att skapa en kommersiell framgång. Just nu finns 59 spännande idéer och startup-bolag under BizMakers vingar. Flera av dem har sin bas i Örnsköldsvik (se separat artikel om Brutalteknik som är ett av dessa företag).

 

Lokalkontor i Arken

Inkubatorn har sedan starten utvärderat mer än 3 000 nya affärsidéer som lett till cirka 300 nya bolag, varav drygt 80 procent överlever och fortsätter utvecklas. I dag finns sju lokalkontor, varav det i Örnsköldsvik etablerades år 2015. Kontoret har gjort det lättare för lokala företag att ta steget in i verksamheten. I Arken tjänstecentrum arbetar nu tre erfarna affärsrådgivare i form av Monica Vestberg, Johan Vestberg och Erica Markusson. De coachar bolagen upp till sex timmar i veckan i tre års tid, med hjälp av konkreta verktyg och en genomarbetad utvecklingsprocess.

Erica Markusson är regional affärsrådgivare hos BizMaker i Örnsköldsvik.

– Vi har fått till precis den nätverkande miljö vi var ute efter och det känns fantastiskt roligt. Tveka inte att ta kontakt med oss om du har en idé och vill veta vilken potential den har! Eller om du vill utveckla ditt företagande, säger Erica Markusson som har en nyinrättad tjänst som regional affärsrådgivare med fokus på kapitalfrågor.

 

Kontaktskapande event

Förutom individuell rådgivning har BizMaker startat flera nya koncept och event. Två av dem är Afternoon Tea och Drakmästarna.

     – Vi vill med dessa koncept skapa tillfällen där våra inkubatorföretag får presentera sig och skapa kontakter. Samtidigt gör vi det säkrare och lättare att investera i nya företag. En av våra styrkor som inkubator är just att minska riskerna, säger Erica Markusson.

I Drakmästarna ställs entreprenörerna inför en kapitalstark investerarpanel av finansiärer, investerare och affärsänglar. På bara några minuter ska de ”tämja en drake” genom att sälja in sina idéer och förslag och bli en Drakmästare. Eventet anordnades i Örnsköldsvik nu i oktober och det var en stor bredd bland de nio startup-bolag som medverkade.

     – Det var otroligt lyckat! Vi hade 80 deltagare och slutsatsen av eventet var att alla ville ha mer. Mer tid och fler möten. Det finns ett stort intresse och en äkta nyfikenhet på goda idéer och dessutom en vilja att ta dem vidare på bästa sätt.


Kontor i Mälardalen

Drakmästarna har även hunnit med att vara på besök i Ekerö under Jungfrusund Race Week där tre spännande startup-bolag från Västernorrland var inbjudna.

     – Att det blev just Ekerö var ingen slump. Vi har inlett ett fördjupat samarbete med Destination Ekerö och har öppnat ett kontor där för att maximera kontaktytorna i Mälardalsområdet. Några av våra bolag sitter på kontoret i Ekerö och jobbar ibland, eller har möten. Tanken är också att vi via Ekerö ska fånga in startups från Mälardalen som vill flytta till vårt län, avslutar Erica Markusson.

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund