En av många utflykter under sommaren 2016 gick till Skulebergets topp. Haymanot och hennes barn njöt av utsikten. Foto: Jan Lindström.

Möten mellan människor gör livet bättre

En mötesinbjudan för att göra stadens boendemiljöer bättre. Två personer som gick dit och engagerade sig. Ja, så kan man sammanfatta startskottet till det som blivit en av Örnsköldsviks viktigaste satsningar för öppenhet, samverkan och integration. Mötet mellan människor är också hela grundtanken i, och det som främst kännetecknar, Sörliden-Valla Samverkansförening.

Den som uppmanade till det där första mötet år 2009 var Vanja Östman som då var drivande inom Världsklass-arbetet (nu kommunens Tillväxtchef). De två eldsjälarna var Bert Grundström, då rektor på Sörlidenskolan, och Monica Sundin, hyresgäst på Sörliden och pensionerad lärare.

     – Vi jobbade i workshops och Bert skrev på en sådan där gul notislapp frågan ”Vad gör man på Sörliden efter klockan 16?”. Då skolan slutade för dagen, upphörde även integration och möten mellan de boende i området. Eftersom Bert och jag kände varandra sedan tidigare diskuterade vi detta vidare och funderade på hur vi kunde nå ut till områdets föräldrar för att bjuda in till aktiviteter, berättar Monica.

Mellansels tempererade bad, en klar favorit hos många. Bland annat Sara, Pia, Justina, Sabrina och Husam.

Två modersmålslärare involverades och en inbjudan skrevs på svenska, arabiska och persiska.

     Ingen kom.

     – Det var trögt under hela 2010 och vi blev givetvis besvikna. Men Vanja peppade på och uppmuntrade oss. Vi bestämde oss för att göra en incheckning hos Världsklass och fick pengar till en studieresa till Borlänge och en förening som drevs av ABF, hyresgästföreningen och det lokala bostadsbolaget. Det blev en riktig kick! Vi fick så många idéer och massor av inspiration.

     Föreningen startade ett givande samarbete med Övikshem och kommunens Kultur- och fritidsavdelning. De gjorde en informationsfolder och utformade en enkät.

Många barn får nya kompisar via Sörliden-Valla samverkansförening.

– Vi delade ut enkäten hos alla områdets hyresgäster, på SFI och alla möjliga ställen. Då vi sammanställde svaren var vi lyriska! Alla ville vara med, säger Bert Grundström. En inbjudan skapades.

     Ingen kom.

     – Det var då vi insåg att vi måste ha någon anställd. Någon som jobbade med detta på heltid och kunde vara länken till människorna. På så sätt kom Ruhiyya in i föreningen via ett nystartsjobb. Hon började bygga relationer. Att vi är där vi är i dag är hennes förtjänst, säger Monica.

 

Lokalen en förutsättning

Vi sitter och pratar i den fina föreningslokal som invigdes på Sörliden under hösten 2015. Monica Sundin, Bert Grundström och Ruhiyya Mammadova är alla på plats. Här råder nu full aktivitet med bland annat läxhjälp för närmare 20 barn i årskurs 4-7 med hjälp av Monica och fem andra pensionerade lärare. Ruhiyya håller i språkträning för dem som ännu inte fått uppehållstillstånd och är den hyresgästerna ringer till – alla tider på dygnet. Det är mycket svårt att tänka sig hur trögt allt var i starten.

     – De flesta projekt faller utan lokal och personal. Vi lärde oss vid besöket i Borlänge att lokalen måste vara nära de boende. Därför är vi evigt tacksamma mot Övikshem som lät oss ta över deras tidigare Bovärdskontor. Vi har ett bra samspel där vi till exempel bjuder in till bovärdsträffar här i lokalen, berättar Bert.

Besök på Gene fornby.

Utflykter en nyckel

– Vi har haft några avgörande ögonblick. Ett sådant var när vi fick stöd från kommunen för att kunna göra en buss- och båtutflykt till Ulvön. Helt plötsligt kom 94 personer och vi åkte med två fulla bussar. Då insåg vi att det är utflykter som är grejen och att vi behövde mer resurser för att kunna anordna dem, säger Monica och Ruhiyya fyller i:

     – De som kommer hit från exempelvis Nepal, Afghanistan, Syrien och Eritrea vill inte gå i skogen själva eller åka på utflykt i en egen bil. De är vana vid att umgås många tillsammans, att hälsa på varandra och att äta vid ett stort bord där alla bjuder på vad de tagit med. De saknar gemenskap och därför är det just detta vi ska ge dem.

Under sommaren 2016 ordnade föreningen med hjälp av ekonomiskt stöd från kommunen och Hyresgästsföreningens barn- och ungdomsfond mer utflykter än någonsin. Badutflykter, fiskekvällar, minigolf, grillkvällar och aktiviteter på Skyttis har varit återkommande inslag. På höstlovet spelades det bland annat fotboll i den närliggande Bosch Rexroth-hallen. Ibland med så mycket som 30 deltagande barn.

     – Att föräldrarna låter oss ta hand om deras barn är det största förtroende man kan få. Jag ser det som ett kvitto på att vi lyckats. Vi har jobbat hårt och länge för detta, säger Monica Sundin.

 

Resultaten kommer

med förtroendet

De som nu flyttar in på Sörliden och Valhalla kommer rakt in i ett fungerande system med en självklar gemenskap.

     – I det här området har det aldrig varit mycket bråk. Med föreningens hjälp har det hållit sig på det viset – och blivit ännu bättre – trots en mycket stor inflyttning av människor med helt olika kulturell och religiös bakgrund, säger Bert Grundström.      Tidigare kunde det vara så att områdets barn lekte med varandra i skolan, men efter skoltid gjorde religiösa skillnader att föräldrarna inte lät barnen umgås.

     – Det var som en kinesisk mur, säger Ruhiyya, och förklarar att hon främst ser samverkansföreningen som vänskapsskapande.

     Föreningen ger ut informationstidningen Samvaro med tre nummer per år och numera blir representanterna uppringda, intervjuade och tillfrågade av kulturinstitutioner, media och myndigheter. I stället för att alltid förklara och jaga, har de nu blivit en etablerad part och en förebild för andra.

     – Örnsköldsviks kommun har trott på oss hela vägen. Även när det gick trögt. Det känns skönt att vi nu verkligen kan ge tillbaka, säger Monica innan hon snabbt återgår till att administrera bilskjutsar och fixa vikarier till läxläsningen.

Ruhiyya Mammadova har på kort tid blivit en nyckelperson i föreningen. Här under en utflykt till Junsele Djurpark.

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund