Brutaltekniks OneTrack

Foto: Brutalteknik.

OneTrack kan bli världens första banddrivna enduro

Ett av de Örnsköldsviksföretag som blivit utvalda av företagsinkubatorn BizMaker är Brutalteknik. Precis som namnet antyder handlar bolagets affärsidé om rå kraft. Bandsatsen OneTrack gör redan nu om motorcyklar till potenta snöfordon. Nästa steg är att få ett heltypsgodkänt fordon och att bli världens första tillverkare av banddrivna endurohojar.

Företaget ägs av Andreas Byström och Erik Olsson som är entreprenörer ut i fingerspetsarna, med närmare en full hand av bolag och varumärken. Brutalteknik grundades sommaren 2015 och fick verklig luft under vingarna tack vare samarbetet med BizMaker.

     – Jag och Erik hade flera andra företag som upptog det mesta av tiden, men efter en del bollande med Johan Vestberg som är affärsrådgivare på Åkroken (nu BizMaker, reds. anm.) tipsade han oss om att komma med i inkubatorn med OneTrack, vilket vi gjorde i maj 2016. Vi är tacksamma för att vara med. Det har gjort att vi fokuserar och håller färdriktningen på ett helt nytt sätt, säger Andreas som är vd i Brutalteknik.

Typning på G

Det fokuserade arbetet har nu inneburit att Brutalteknik är på god väg att bli fordonstillverkare. Provbesiktning av ett fordon är genomfört och CE-märkning av bandsatser är påbörjad.

Andreas Byström och Erik Olsson. Foto: Leif Wikberg.

– Men för att CE-märka måste vi ha ett heltypsgodkännande och för att kunna göra det måste vi vara en fordonstillverkare. Därför har vi nu ansökt om att få bli det till Transportstyrelsen. Nu siktar vi på att bli först i världen med att tillverka och sälja banddrivna motorcyklar för vinterförhållanden.

     Än så länge säljer Brutalteknik enbart bandsatser som delar. 

     I dagarna öppnar de dessutom en webbshop för OneTrack, där privatpersoner kan köpa reservdelar till sina bandsatser. 

 

Mot nya marknader

Andreas och Erik är själva – och omger sig med – människor med såväl akademisk utbildning som ett gediget hantverkskunnande. Ingenjören och ekonomen är samtidigt en snickare och en elektriker.

– När jag inte springer runt som vd, står jag vid svarven, skrattar Andreas och framhåller samtidigt att just förmågan att omsätta teori till praktik är det som ger företaget en extra konkurrensfördel.

     Brutalteknik får redan nu förfrågningar på sin OneTrack från olika länder, så export är en fråga som kommer allt närmare.

     – Nätverkandet inom BizMaker ger oss stora möjligheter. Vi behöver bara veta vad vi vill. Just nu ligger en duktig styrelsemedlem överst på önskelistan. Någon med internationell erfarenhet som kan hjälpa oss med vår lansering på nya marknader.

Andreas Byström i Brutaltekniks verkstad. Foto: Brutalteknik.

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund