Johanna Forsberg inspireras av att inspirera andra. Lampan Heat var hennes eget genombrott. Nu arbetar hon även med att hjälpa andra kreatörer att nå ut med sitt skapande.

En lysande röd tråd – i metall

Johanna Forsberg har lärt sig att hitta sin egen väg där hon fullt ut nyttjar sina kompetenser

och sina intressen. I dag står hon stadigt som kreatör och som entreprenör. Och lampan Heat, som hon skapat, säljer som smör i hela världen.

- Det finns en röd tråd i min berättelse om Heat, säger Johanna, och skrattar samtidigt,

men kanske är det bara jag som ser den?

Johanna Forsberg är kreatör och skulptör, men också entreprenör och projektledare för Expression Design i Örnsköldsvik. Hon är ett levande bevis för att livets skola existerar och kan ta dig väldigt långt. Vad sägs om att få utmärkelse efter utmärkelse som nominerad till årets exportpris 2020, utvald till Årets unga företagare 2011, eller omskriven i New York och London TIMES för att nämna några. En viktig pusselbit i alltihop är lampan Heat som lanserades den 5 februari 2018.

– Jag visste på något sätt att lampan som först fanns i mitt huvud under många år, sedan hängde i min ateljé efter det, skulle bli något så småningom. Jag såg hur människor reagerade på den när den hängde i ateljén, hur de blev som barn på nytt, måste röra vid den eller bara stod och tittade. Men jag hade inte kunskapen att ta skapandet vidare till att bli kommersiellt. Det har jag nu, och det vill jag hjälpa andra med också.

 

Den röda tråden Johanna talar om skulle kunna vara den livslånga dragningen till det kreativa. Hur hon alltid älskat att konstruera, snickra och skapa på olika sätt. Det skulle också kunna vara hennes förmåga att hitta lösningar, att se en helhet och sedan kunna analysera utmaningen för att skapa lösningar, gamla eller helt nya. Den röda tråden skulle också kunna starta med farfar som visade att konstnärskap och entreprenörskap fungerar bra tillsammans, att det går att leva på att vara konstnär. Allt detta är inget Johanna har funderat på längs vägen, utan det kan hon se i dag när hon tittar tillbaka på hur hon hamnat där hon är nu.

På gymnasiet läste Johanna Konst och form och blev tillfrågad av en kompis om hon kunde hjälpa till med en väggdekoration. I vanlig ordning tänkte Johanna utanför boxen och gjorde sin första skulptur av metallnät, och insåg vilket härligt material det är.

 

– Tanken var att nätet bara skulle vara en stomme, men sen såg jag hur nätet i sig framhävde formen på ett fascinerande sätt. Man kunde liksom se dem från alla håll. Efter det rullade det på. Fler och fler hörde av sig och ville ha skulpturer av människokroppar. Det tog jättemycket tid och till slut var jag tvungen att fundera – vill jag göra det här som en hobby eller ska jag satsa fullt ut. Jag valde det sistnämnda, säger Johanna.


Då var Johanna 19 år. Själv säger hon att det kanske var tur att hon var ung och inte funderade så mycket på svårigheter och utmaningar med det beslutet. Beslutet visade sig vara lyckat.

Johanna ser metallnätet med sin intressanta textur och form och som hon använder till skulpturer är det ultimata materialet.

 

Även lampan Heat är tillverkad i metallnät. Den är främst känd för varianten i mässing. Lampdesignen kom till lite senare när Johanna själv sökte efter en lampa, men inte riktigt hittade det hon ville ha.

– Jag hittade ingen som passade mina önskemål, glas och metall var för hårt och papper för ogenomsläppligt. Så kom jag på att jag faktiskt hade det ultimata materialet i min hand. Metallnätet jag använde till skulpturerna hade en intressant textur och form. Dessutom blev resultatet spännande för ögat, hur ljuset och materialet samspelade. Jag ville skapa något som skulle stimulera fantasin, och när lampan var klar såg jag att det var det den gjorde.

Med rätt stöd och rätt råd ansökte och deltog Johanna i den årliga Formex-mässan. Och vid ena tillfället tog hon med sig lampan som väckte stor uppmärksamhet. Ett välkänt belysningsföretag som heter Northern, från Norge, tog kontakt med Johanna om att få lansera lampan och på den vägen är det. Tillverkningen har flyttat från Johannas vardagsrum, via en anställds källare till lokalerna de har i dag, som de snart växt ur. Och i dagarna landar Heat på en ny marknad, nämligen i Japan.

– Jag är otroligt tacksam för att ha hittat och skapat min plats, min väg framåt. En väg som kombinerar kreativitet med entreprenörskap. För mig är det ingen motsättning längre i att konst kan vara kommersiell. Det betyder egentligen bara att det finns ett värde i det. Jag tror att konsten och skapandet existerar i ett väldigt brett spann, viss konst behöver skapas bara för att beröra eller uppröra, annan fyller sitt syfte genom att skänka glädje, men båda skapar samhällsnytta. En av mina viktigaste uppgifter som kreatör och konstnär är att vara med och skapa mötesplatser där man speglar sig i kreativa och innovativa landskap. Där man vågar testa idéer och känna trygghet i det.

 

Text: Jessica Andersson

Foto: Marlene Virsén

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund