WatchItGolfs program är unikt genom att du inte bara får efterhandsinformation om vad du gjort utan du kan även få hjälp under tiden du spelar golf.

En rörelse som når hela världen

Watch it Golf är namnet på en digital golftränare i din telefon. En app i din smartklocka som är utvecklad i Örnsköldsvik och används av golfspelare i hela världen, bland annat norska klubbar som promotar produkten och av kvinnliga golfare i den internationella organisationen LPGA Amatures.

Nicklas Boström, är vd i bolaget som utvecklat produkten som ska erövra världen. Han har tidigare jobbat på stora företag som Bosch Rexroth och Lättelement.

– Organisation och struktur är min grej. Det är nästan så att jag tycker om när något inte fungerar så att jag kan fundera ut hur man kan lösa det. WatchItGolf är en grymt bra idé och därför kände jag direkt att det här vill jag vara en del av, säger Nicklas Boström.


Uppfinnare bakom produkten är Patrik Hörnsten Nilsson som har mångårig erfarenhet som tränare i golf. Tanken bakom appen var att han önskade att han kunde hjälpa sina adepter även mellan träningspassen och funderade över hur det skulle kunna gå till. Där någonstans väcktes idén till WatchItGolf.


Tekniken bygger dels på AI, som lär sig allt eftersom du använder den. Den ger tips samtidigt som du spelar, och kan också fungera som ett mer traditionellt träningsprogram som detekterar och registrerar de slag du gör.– Det som gör programmet unikt är att du inte bara får efterhandsinformation om vad du gjort utan du kan även få hjälp under tiden du spelar. I WatchItGolf är det swingen du får hjälp med. Du fyller i hur långt du vill slå och med vilken klubba, sedan får du en signal från klockan när din swing är rätt för att nå ditt mål. Målet är att du sen lär in olika avstånd, som du senare kan utföra med hjälp av ditt muskelminne utan klockans signaler. Vi hjälper helt enkelt våra kunder förbättra sitt närspel på ett enkelt sätt, när de vill och på egen hand, säger Nicklas.

 

En annan funktion är att appen WatchItGolf känner av dina rörelser och kan på förhand berätta hur långt bollen kommer att flyga. Du får där också ut en snittlängd för slagen med dina olika klubbor, vilket hjälper dig när du skall välja klubba på banan.

Mångsysslaren Nicklas Boström tror mycket på den nya produkten Watchitgolf som uppfunnits och utvecklats i Örnsköldsvik. Han är vd för företaget som arbetar för att produkten ska ta världen med storm.

Nicklas Boström, mångsysslare och entreprenör som han är, ser mycket mer potential för tekniken än bara golf.

– Dels har vi precis släppt en uppgraderad version av WatchItGolf som innehåller fler möjligheter med interaktion med vänner och andra golfare. Och längre fram kommer tekniken även gå att använda för andra rörelseövningar, exempelvis sjukgymnastik, flugfiske eller liknande där människor skall lära sig en rörelse.

 

För att hantera alla nya möjligheter och intresse från andra områden som handlar om människor och rörelse har ett Moderbolag bildats som heter Watchit Group, som även fortsättningsvis kommer att ha sitt huvudsäte i Örnsköldsvik. I det nya bolagets styrelse ingår Nicklas och Patrik tillsammans med bland annat Per Mosseby som är bolagets styrelseordförande.

– Det är inspirerande att ha med Per på tåget, säger Nicklas. Han har redan gjort resan med företaget doktor.se. För oss är den stora utmaningen att nå igenom det stora digitala mediebruset som är idag. Och där har Per mycket erfarenhet att dela med sig av. Jag tror massor på detta och ser fram emot att ta projektet vidare.

 

 

Text: Jessica Andersson

Foto: Bizmaker

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund