1 juni-31augusti kan du köpa en engångsmugg för take away, sortera den i någon av de utplacerade källsorteringskärlen på stan och få tillbaka panten genom att ladda ner appen Bower. På bilden Maria Edblad, projektledare på MoRe Research Rise.
På plats i Örnsköldsvik i sommar testas för första gången pant på take away för engångsmuggar. Tillsammans med RISE och Bower genomför Örnsköldsviks kommun pilotprojektet med sikte inställt på att öka källsortering på allmänna platser
I takt med att konsumtionen av on-the-go ökar krävs nya lösningar för att minska miljöpåverkan. Örnsköldsviks kommun har tillsammans med RISE och pant-appen Bower utvecklat ett pantsystem för take away-muggar. Studien ska bland annat ta reda på vad som får människor att ändra sitt beteende kring återvinning av förpackningar.
I samarbete med att antal lokala kaféer kan den som besöker Örnsköldsviks stadskärna under perioden 1 juni-31augusti köpa en engångsmugg för take away där panten ingår i priset. Det enda som behöver göras är att ladda ner appen Bower och sedan sortera i utplacerade källsorteringskärl eller vid en återvinningsstation på stan. Panten kan tas ut i pengar, poäng eller ges i donation till välgörande ändamål.
– Vi tycker att det är jätteviktigt att kunna få ökad möjlighet att källsortera i stadsmiljö. Vi tror att denna digitala tjänst ska ge konsumenterna incitament och hjälp att göra rätt. Örnsköldsvik är en bra testplats för studien med bland annat en geografiskt koncentrerad stadskärna där vi tidigare även genomfört projektet ”Cirkulära on-the-go-förpackningar”, vilket blev mycket lyckat, säger Maria Edblad, projektledare på MoRe Research Rise.
– Vi vill bli ännu bättre på att hantera avfall i våra offentliga miljöer. Projektet är ett bra sätt för oss att testa hur intresset för pant ser ut och hur vi ska utveckla vår återvinning i offentliga miljöer framåt. Faller det här väl ut kan detta bli något vi fortsätter med, säger Magnus Wiklund, drift- och underhållsstrateg Örnsköldsviks kommun.
Projektet Panta på stan drivs av RISE i samarbete med Örnsköldsviks kommun och Bower. Projektet finansieras av Vinnova Civic tech.
Läs mer om projektet och hur du pantar på getbower.com/ovik
Text och foto: Lisa Sundvall
På Örnsköldsviks kommuns webbplatser använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig