Gary Cass och en tuss av hans förnybara material Kylarr.

Gröna industrier lockade Gary Cass från Australien

Från ett hemmalabb i Perth, Australien, till Örnsköldsvik – för entreprenören Gary Cass väntar en lång
flytt i vår. På plats i sin svenska hemstad ska han jobba med att utveckla biobaserade material i
samarbete med bland andra RISE Processum.

Gary Cass har en lång historia av innovationer inom biobaserade material, bland annat återvunna textilier för modeindustrin. Under 2021 deltog han som en av två internationella entreprenörer i affärsutvecklingsprogrammet Forest Business Accelerator, där bland andra RISE Processum medverkar som partner. Den här gången är det absorberande nanocellulosa för industriell användning som står på agendan.

– Alla mina produkter har sitt ursprung i träråvara, och därför var programmet väldigt intressant. Deltagandet i acceleratorn var ett sätt för mig att bygga upp kännedom om cellulosa-ekosystemet i Sverige, säger Gary Cass.

 

I Forest Business Accelerator medverkar också SCA, IBM och Örnsköldsviks kommun genom det regionala innovationskontoret BizMaker.

Gary Cass projekt, som fått den engelska titeln “Virgin Wood Fibres and Bacterial Nanocellulose Composite Materials as a Biobased Superabsorbent for the Absorbency Industry”, kommer att genomföras tillsammans med RISE Processum och SCA.

– Projektet börjar så snart jag kommit till Sverige. Just nu pågår en process med visum och olika tillstånd för att få starta Cass Materials AB i Sverige, men det ska bli under våren, säger Gary Cass.


Hemma i Perth, där Gary Cass har sitt labb i ett skjul på bakgården, finns även familjen med hustru och två vuxna barn. Garys fru arbetar som författare av romantiska böcker. Passande, eftersom hon kan arbeta var som helst i världen.

– Jag är övertygad om att hon kan skriva en fantastisk berättelse i Örnsköldsvik, säger Gary Cass.

När Gary Cass väl landar i Örnsköldsvik är det faktiskt inte första gången. När han jobbade med cellulosabaserade textilier besökte han flera gånger staden, i ett projekt tillsammans med Umeå Universitet, MoRe Research och Domsjö Fabriker.

– Sverige är en av de globala ledarna inom cellulosabaserad industri och cirkulär ekonomi, så det var ett självklart val för mig att flytta till Övik för att bli en del i den nya hållbarhetsrörelsen. Sedan är det förstås en bonus att Örnsköldsvik är en vacker plats med otroligt trevliga och hjälpsamma människor, avslutar Gary Cass.



Text: Albin Grahn

Foto: Cass Materials

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund