Internationell kultur berikar. Med den ingången arrangerades High Coast International Day i höstas.

Internationellt nätverk som bygger på kärlek

High Coast International Hub är som namnet säger, ett nav för en uppsättning projekt med fokus på att lyfta ämnet internationalism och göra det mer ekonomiskt och socialt framgångsrikt. Ett av projekten är en internationell mötesplats med fokus på gemenskap och kunskapsutbyte mellan individer och företag.

– Det är inte helt enkelt att komma in i en ny stad och frågorna är många, där vill vi bidra och skapa ett socialt sammanhang, säger Rory Moore, en av initiativtagarna.

Ett nätverk som bygger på kärlek och som grundades av kärlek. Ja, så kan man kort säga om nätverket. Men det finns så mycket mer spännande att berätta än så.

Irländaren Rory Moore och amerikanen Sam Coleman gifte sig med två kvinnor från Örnsköldsvik. Det ena ledde till det andra och båda flyttade hit.

– Vi brukar kallas oss för kärleksflyktingar och ett av våra huvudprojekt, High Coast International Club, är vårt sätt att bygga vänskap och skapa framgångsrik tillgång till Öviks samhälle, säger Sam Coleman.


De möttes en vinterdag i Hallonbacken när barnen åkte pulka. Tycke uppstod och där och då började tankarna gro om ett nytt förhållningssätt till internationalism och hur internationella invånare kan lyckas i samhället och på arbetsplatsen.

Sam Coleman och Rory Moore är grundarna till High Coast International Hub.

2018 bildades nätverket som då utökats med Örnsköldsviks Industrigrupps vd Anna Edblad, en person som betytt mycket för struktur och genomförande enligt duon.

– Att flytta hit som icke svensk är inte helt enkelt och många saknar internationella nätverk, det kan vara ganska stressande, berättar Rory Moore.

 

Båda två har höga positioner i det privata näringslivet och har sett behovet av att mötas. En vinst för enskilda individer men även för näringslivet.

 

Vad har företagen för behov och hur får man de anställda med utländska rötter att trivas och stanna kvar? Här kan High Coast International Hub spela en avgörande roll.

– Vårt mindset från den privata sektorn tar vi in i nätverket, säger Sam Coleman. Vi är vana att agera fort. Går den negativa spiralen neråt kan det gå snabbt utför, det vill vi ändra på.


Konceptet av deras sociala projekt, The High Coast International Club, bygger på att ha roligt tillsammans, dela erfarenheter mellan individer och på företagsnivå men också göra Örnsköldsvik till en ännu bättre stad.

– Vi vill bo kvar och göra detta till en fin plats för våra barn, säger Sam Coleman.


Visionerna är många och höga, en utmaning som de är villiga att ta.

– Vi har inget att förlora. Allt vi gör kanske inte blir bra men vi är villiga att testa, menar Rory Moore.

Halloweenfester och padelturneringar är några av aktiviteterna som genomförts och kalendern för kommande år börjar bli fulltecknad. En av de lite mer spektakulära idéerna är att fylla Stora Torget med aktivitet, genom ett pop-up konsert i samarbete med Musikmakarna och Arknat. De har också en ambition att ha en enhetlig internationell strategi för privat och offentlig sektor som positionerar Höga Kusten för investeringar och tillväxt.


I nuläget har internationella klubben över 300 medlemmar. Framöver kan det bli fler än så och siktet är också ställt utanför Örnsköldsvik.

– Nu är vi aktiva i Örnsköldsvik men vi tror på det här och tänker stort. Våra egon är inte så stora att vi tror att vi kan lösa allt, men vi kan inleda diskussioner, avslutar Sam Coleman.


Text: Sofia Göth

Foto: Privat/collage

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund