Några av deltagarna på Musikmakarnas låtskrivarläger tidigare i år. Från vänster Joakim Hultqvist, Esther Kirabo, Lisa Bäckström,och Cam Cross.

Musikmakarna lockar Sveriges artistelit

Det är inte till Memphis eller London landets etablerade eller kommande artister åker när de behöver
bra låtar till sina skivalbum. Det är till Örnsköldsvik och Musikmakarna.

    – Våra skivbolag skickar oss hit för att det är här i Örnsköldsvik flera av de bästa låtarna produceras, säger Molly Pettersson Hammar, som deltog i ett av Musikmakarnas låtskrivarläger tidigare i år.
    Molly Pettersson Hammar, tidigare deltagare i Idol och Melodifestivalen, var en av nitton deltagare i ett namnkunnigt gäng bestående av bland annat Oskar Zia, Awa och gruppen FO&O som kommit till Örnsköldsvik för att hitta nya låtar. I Musikmakarnas lokaler på Sjögatan får de träffa skolans elever som är mitt under pågående utbildning till låtskrivare. Det blir en ”match

made in heaven”, intygar både artister och elever. 

    – Det är roligt och det fungerar jättebra att jobba ihop med låtskrivare som är i samma ålder som vi själva. Vi pratar samma språk och det känns öppet och modernt här på Musikmakarna, säger Johanna Maria Jansson, mer känd under artistnamnet Dotter.

    Musikmakarna startade sin yrkeshögskole-utbildning till låtskrivare redan 1998. Det fanns ett uttalat behov att säkerställa ”det svenska musikundret” och Musikmakarna har sedan dess utbildat låtskrivare både i Sverige och internationellt. I dag är den tvååriga utbildningen högt respekterad både inom och utom landets gränser.


En av eleverna som går det första av två års yrkesutbildning till låtskrivare är Alexander Mood från Norberg.
    – Jag tror inte alla förstår vilken dignitet Musikmakarna har inom musikbranschen, jag skulle säga att 50 procent av poplåtarna i Sverige kommer härifrån. Det här är en jättebra utbildning och för oss är det en dörröppnare till en framtid i musikbranschen, säger han.

 

Text: Åsa Nordling
Foto: Niclas Lundin

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund