Ulvön

Trysunda

Inloppet till Ulvön

Örnsköldsviks skärgård bjuder in

Under sommaren tar många chansen att uppleva Örnsköldsviks skärgård. En av Sveriges vackraste övärldar menar många. Efter en komplett upprustning lockar Örnsköldsviks skärgård både svenska och utländska besökare.

Aldrig någonsin har Örnsköldsviks skärgård varit mer tillgänglig. Det är enkelt att ta sig hit med någon av turbåtarna eller med egen båt. Besökare gör dagsutflykter, eller tar in på något av de boenden som erbjuds. Mellan åren 2009 och 2014 rustades stora delar av skärgården upp för att bli både attraktivare och mer tillgänglig.

    – Projektet En skärgård i världsklass startade med en vision om att utveckla Ulvön till att bli en stark och attraktiv turistdragare. Inspirationen kom när familjen Marcusson köpte Ulvö hotell och visade stora planer för både hotellet och Ulvön. Deras drivkraft blev vår startmotor, säger Cecilia Lideskog, som var projektledare för En skärgård i världsklass.

    Ulvön kan i dag erbjuda sina gäster ett totalrenoverat servicehus och en ny kajanläggning. Naturhamnarna i skärgården är rustade med nya bryggor, rastplatser,

bastur och toaletter. Och Köpmanholmen

visar upp en totalrenoverad kaj. Även Trysunda, Skeppsmalen och den inre hamnen i Örnsköldsvik är rejält upprustade. Trysunda har bland annat en nyrenoverad butik och brygga. Även servicehuset och fiskemuseet har genomgått ordentliga ansiktslyft.

    – Jag är stolt över att vi lyckades få till så mycket och göra så stor skillnad. Jag är också glad över att vi i dag kan visa upp ett stort antal guldkorn i skärgården tack vare projektet En skärgård i världsklass, säger Cecilia Lideskog.

Att skärgården har betydelse för Örnsköldsvik blir tydligt när Cecilia visar en lista över effekter som upprustningen av skärgården fört med sig. Bland annat har antalet gästnätter och båtturer ökat, stora privata investeringar har fullbordats och Höga Kusten Destinationsutveckling AB har bildats.

KORTA FAKTA:

En skärgård i världsklass var ett EU-projekt som drevs av Örnsköldsviks kommun. Totalt genomfördes satsningar på 64 miljoner kronor. Första etappen, mellan 2009–2011, omfattade upprustning på Ulvön, i Köpmanholmen och av naturhamnarna. Under den andra etappen, mellan 2012–2014, genomfördes renoveringar på Trysunda, i inre hamnen och på Skeppsmalen.

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund