Melodifestivalen är först ut bland de större arrangemangen 2018.

Ännu roligare i Örnsköldsvik

Örnsköldsvik har under åren vuxit och blivit en evenemangsstad av rang med bra mottagande
av både nya och årligen återkommande evenemang. Bakom framgången ligger en
evenemangsstrategi, samverkan och år av planering.

Evenemangsåret 2018 ser ut att bli ett riktigt kalas-år med en härlig blandning av olika typer av större och mindre evenemang på schemat. Bland annat blir det delfinal i Melodifestivalen, VM i isracing, Landsbygdsriksdag, Höga Kusten smakmässa och O-ringen. Bakom flera av dessa evenemang ligger lång tids planering och samarbete mellan Örnsköldsviks kommun, lokala evenemangsarangörer och näringslivet. Med hjälp av bland annat en evenemangsstrategi och prognosverktyget Event Impact Calculator planerar Örnsköldsviks kommun för vilka större evenemang man vill få hit.

– Det finns en tanke med vilka evenemang vi väljer att satsa på. Bland annat ska alla evenemang som Örnsköldsviks kommun är med och arrangerar rikta sig både till invånare och besökare och alltid generera ett mervärde för våra näringar. Det handlar om att skapa tillväxt, säger Lars Söderlind, näringslivsutvecklare, Örnsköldsviks kommun.

Att Melodifestivalen väljer att komma tillbaka till Örnsköldsvik och Fjällräven Center för fjärde gången och att den gigantiska orienteringsfesten O-ringen kommer tillbaka för en andra omgång, säger något om den kapacitet och vilja staden har att erbjuda arrangörer.

– Örnsköldsvik är en bra värdstad, de som kommer hit med sina evenemang känner sig välkomna och det sprider sig bland andra arrangörer. Det känns roligt att vi även klarar av att arrangera större evenemang, säger Lars Söderlind.

 

O-ringen blir ett av de största evenemangen Örnsköldsvik tagit emot i modern tid, om man bortser från Örnsköldsviksutställningen ”Den vita staden” som arrangerades 1916 och lockade ofattbara 135 000 besökare från land och rike.

– Vi hoppas på runt 20 000 – 25 000 besökare och det kommer definitivt att märkas då tävlingen har sitt epicentrum i centrala Örnsköldsvik. Om man tänker att arrangemanget är jättestort, då får man tänka om, det är mycket större än så! Det kommer att bli riktigt häftigt, säger Lars Söderlind.

Några av de större evenemangen som arrangeras i Örnsköldsvik 2018:

13 jan: VM kval i isracing

17 feb: Rockringen Grand Prix tävling

17 feb: Orrestaare

23 - 24 feb: Melodifestivalen

9 - 11 mars: Scandic och Intersport cup

12 - 14 april: Höga kusten Smakmässa

18 - 20 maj: Landsbygdsriksdagen

11 juni: Internationellt kryssningsfartyg från England i inre hamnen,

21 - 27 juli: O-ringen

24 - 26 aug: Allsvenskan i segling

 

Några stående evenemang som arrangeras varje år i Örnsköldsvik:

Paradiscupen i innebandy, ÖKK:s isgala, Sjunde i sjunde, SHRA Motorshow, Öviksmässan, Örncupen i fotboll, Sagavägen Cruising, ÖrnsköldsviksKalaset, Ulvöregattan, Kubbyran, Sommarfesten mfl.

Kommande evenemang 2019:

18 - 28 april 2019: J18 VM i ishockey

26 - 30 juni 2019: IOGT/NTO/JUN kongress

 

 

Text: Susanna Domeij
Foto: Per-Olof Sedin

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund