Musikmakarna – ett framgångsexempel inom jämställdhet

Equalizer project är ett arbete för att lyfta fram kvinnor bland producenter och låtskrivare, en del av musikbranschen som i dag är kraftigt mansdominerad. Musikmakarna i Örnsköldsvik är med i projektet och bidrar med sin expertis. De har sedan flera år tillbaka haft ett väl inarbetat och framgångsrikt jämställdhetsarbete.

 – De tre senaste åren har vi haft jämställda klasser. Här uppmuntrar vi tjejer att ta plats, säger Ulla Sjöström, rektor Musikmakarna.

 

Bakom Equalizer project finns några av de riktigt stora aktörerna inom musiksverige – Spotify, Musikförläggarna och stjärnproducenten Max Martins bolag, MXM. Tillsammans vände de sig till Örnsköldsvik och Musikmakarna för att lära sig av hur de har arbetat.

 – De är intresserade av oss och vi fick uppdraget att vara en förebild och arbeta med de olika tjejgrupper som finns i landet. Vår metod är att inkludera alla, även killarna. Det enda sättet att göra det här på är jämställt, säger Ulla Sjöström.

 

På Musikmakarna får alla prova allt. När studenterna arbetar i grupp roterar teamen och alla får prova på de olika roller som finns.

Ulla Sjöström ser en ljus framtid för de studenter som passerar genom Musikmakarna.

– De ska ha ett mindset som gör att jämställdhetstänket går av sig självt. Och de ska vara med och förändra marknaden till det bättre.

 

 

Text och film: Ludwig Arnlund

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund