Tingsan i en ny roll som hotell- och konferensanläggning.

Stolt 100-åring full av liv

1917 står det på tingstornets snidade vimpel. Det var det året som Tingshuset stod färdigtimrat i Mellansel. Men eftersom den allra första tingsrättsförhandlingen hölls först året därpå, väntar

Mellansels Hotell & Konferens till nästa år med det högtidliga 100-årsjubileet.

– Vi tycker det känns mer rätt att fira 100-årsjubileum det år som huset faktiskt invigdes. Men då ska det självklart bli ett rejält firande, 100 år är ju en ansenlig ålder, säger Katja Östman, som är hotell- och konferenschef.

 

Det vackra gamla huset som i folkmun kallas Tingsan, har sedan länge lämnat rollen som tingshus med sina förhandlings- och arrestlokaler och sedan 1934 har skolverksamhet bedrivits i lokalerna. I november 2016, genom en högtidlig invigning av både biskopen och landshövdingen, öppnade Tingsan i sin nya roll som hotell- och konferensanläggning. Men det var nära att den numera pigga hundraåringen hade jämnats med marken.
– Under lång tid stod stora delar av huset stängt på grund av en massiv vattenskada och när det började talas om att riva huset eftersom renoveringskostnaderna skulle bli för stora, gick Folkhögskolans rektor Thomas Wahlbom in och tog tag i saken, berättar Katja Östman.

 

Rektor Wahlbom startade ett omfattande besparingsprojekt som under tio år frigjorde tillräckligt mycket pengar för att bekosta den renovering som skulle komma att kosta 66 miljoner kronor. I dag är Mellansels Folkhögskola väldigt stolta över att själva ha bekostat så gott som hela renoveringen utan att behöva låna pengar.

Samma år som hotell- och konferensanläggningen stod klar fyllde rektor Wahlbom 60 år.
– Vi hedrade honom genom att döpa ett av de vackraste rummen till Wahlbomska rummet, säger Katja Östman.

Tingsan har renoverats med varsam hand och fått en exklusiv men på samma gång personlig prägel där varje detalj varsamt handplockats, oftast från lokala producenter.
– Utgångspunkten har varit 1930-talet då skolan tog över huset och vi har låtit oss inspireras av den tidens inredning och mode. Vi har undvikit färdiga hotellkoncept och i stället låtit lokala entreprenörer producera och leverera inredningen. Så har bland annat Edvardssons trä i Bredbyn tillverkat konferensborden och de platsbyggda skrivborden. Vi har köpt tyger i butiker i Örnsköldsvik och en lokal smed har tillverkat vårt fint snidade järnräcke utanför huset, berättar Katja Östman.

I dag sysselsätter Mellansels Hotell & Konferens ett tiotal personer, men det ser på sikt ut att behövas ännu fler i takt med att bokningarna strömmar in. Det är ett stort intresse framför allt från företag runt Örnsköldsvik och de 24 hotellrummen och konferenslokalerna är ofta fullbokade. Men det finns ett intresse även från privatpersoner.
– Lunchrestaurangen är öppen för alla medan till hotelldelen tar vi i dagsläget enbart emot konferenser och större sällskap. Men på sikt hoppas vi kunna erbjuda övernattningar även för privatpersoner, säger Katja Östman.

 

 

Text: Åsa Nordling

Foto: Emma Gripenrot

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund