Utmärkelsen är ett kvitto på att vi gör rätt och att vi syns, säger NKI - Kyls vd Stefan Grundström.

Årets företagare siktar framåt

Att bli nominerad till Årets Företagare var en ära för Stefan Grundström, vd NKI-Kyl.

Att vinna – en jackpot.

- Det är ett kvitto på att vi gör rätt.

Ett företag i tre generationer. Som har vuxit genom åren och funnit sin nisch genom hårt arbete och engagemang. Under årets Företagarkväll i Örnsköldsvik utsågs ägarna till NKI-Kyl, Stefan Grundström och Anders Jäger, till Årets Företagare.

– Fantastiskt och överraskande. Det är ett kvitto på att vi gör rätt och att vi syns. Det är också betydelsefullt för hela företaget. Det här är ingen enmansshow, säger Stefan.

 

1950 startades företaget NKI-Kyl i Sunnansjö utanför Bjästa av George Grundström, uppbackad av hustrun Karin. Då, ett litet företag som fokuserade på att tillverka kyl- och frysmöbler till butiker, senare installerades kylskåp och frysar i hyresfastigheter. Verksamheten, från Gävle till Kiruna, växte snabbt. Under mitten av 60-talet tog sonen Benny Grundström över företaget. Tillsammans med de två bröderna tog de företaget vidare mot en ny epok.

 

Vid denna tidpunkt hade företaget ny lokal, utmed Själevadsgatan (där TV-Ludvig i dag

håller till). Med boende och företag i samma hus slussades Bennys son Stefan snabbt in i verksamheten.

 

1986 var det dags för nästa flytt till Höglandsvägen, där företaget än i dag håller till. Åtta år senare började Stefan arbeta på allvar i företaget för att ytterligare några år senare ta över stafettpinnen som ägare och vd.

– Då gick det tungt. Jag la mycket krut på vad som var bra, vad vi skulle fokusera på och vad som kunde förbättras. Jag ärvde inte den strukturen utan skapade den. Jag jobbade vidare mot NKI 3.0.

Sedan dess fokuserar företaget på installation, service och försäljning av kyla och värme i en rad tänkbara miljöer.

 

– Det roligaste med jobbet är att få ha varit delaktig på resan hit. Få vara med på det vi gör i dag och framåt. Visst har vi utmaningar, inte minst digitalt. Jag tänker att mina föregångare också hade utmaningar, då med fokus på logistik.

I takt med att företaget växte kom Anders Jäger in som ny delägare i företaget.

– Vi kompletterar varandra på ett bra sätt genom att gasa och bromsa. Anders som jobbar med marknad och sälj gasar. Jag som vd och produktionschef måste hålla koll så att vi levererar och ibland bromsa.

 

Med 30 anställda i företaget, majoriteten i Örnsköldsvik men även i Kramfors och Umeå, satsar man nu på framtiden.

– Vi vill växa organiskt inom vår verksamhet genom att stärka och bredda vårt produktutbud på de orter vi verkar i dag. Arbeta på ett energieffektivt sätt och med miljöriktiga alternativ, säger Stefan och fortsätter: Vi jagar inte omsättning utan fokuserar på kvalitet. Vi vill säkra företaget och de anställdas levebröd på ett bra sätt. Det driver mig.

 

 

Text: Sofia Göth
Foto: Sofia Göth

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund