För tolfte året i rad arrangeras den populära gratiskonserten Sjunde i sjunde i Hamnparken.

Enkelt, roligt och gratis

Kvällen den sjunde i sjunde är bokad sedan länge i de flesta almanackor i Örnsköldsvik. Det har blivit lite av en lokal, inofficiell helgdag. Omkring 8000 personer besökte förra årets konsert med Miss Li. Med årets artist Electric Banana Band växer arrangemanget förhoppningsvis lite till.

Första gången Sjunde i sjunde arrangerades var det ingen som kunde gissa vilken succé som skapats, hur uppskattat det skulle bli. Det var 12 år sedan och Uno Svenningsson stod för underhållningen.

– Jag minns första konserten vi ordnade, säger Johan Eklund som är vd i Ågrenhuset och en av delägarna i Tidningen 7. Vi stod spända vid Hamnparken, där vi ställt upp en liten scen, och väntade. Vi hade ingen aning om ifall Öviksborna skulle gilla idén på gratiskonsert i hamnen. Men så började det strömma in folk, och det bara fortsatte och fortsatte.

 

Framgången var ett faktum. För ägarna har det varit viktigt att hela tiden behålla kopplingen till Tidningen 7, vilket var grunden till idén om en gratiskonsert.

– När vi startade Tidningen 7 tyckte vi oss se en lucka i medielandskapet i Örnsköldsvik och ville försöka fylla den, berättar Johan. Vi ville skapa en ny trivsam och intressant läsning för Öviksborna, och det skulle vara gratis. Vi ville lyfta det som är positivt i kommunen och alla skulle kunna ta del av det. När idén med tidningen föll väl ut kände vi att vi gärna ville utveckla konceptet med något annat som också var gratis - och på så sätt knöt an till det vi gör. Det var så idén till Sjunde i sjunde kom till.

 

Sedan den första konserten i Hamnparken har arrangemanget utvecklats från år till år. Numera sker uppträdandet i Lugnviksparken där det finns plats för fler människor som kan komma och gå som de vill och allt är helt gratis.

– Grundtanken, att det ska vara gratis, fungerar tack vare att det är fler än vi som vill skapa något roligt för Öviksborna, berättar Johan. Vi har fantastiska samarbetspartners som är med och bidrar för att Sjunde i sjunde ska bli verklighet år efter år, berättar Johan Eklund. Det känns viktigt att även de får cred för att de hjälper till.

 

Idag är konserten en given sommaraktivitet för många Örnsköldsviksbor. Det är ett tillfälle att träffas och ha roligt.

– När jag ser människor komma till området en lång stund innan konserten, med picknickkorgar och filtar i högsta hugg värmer det verkligen, säger Johan. Det är på något sätt meningen med alltihop, att skapa trivsel och något för oss och alla andra Öviksbor att se fram emot.

 

Text: Jessica Andersson
Foto: Neimi/Örnsköldsviks kommun

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund