Jonna Almqvist från Umeå gjorde sitt ex-jobb om ”Extraktivämnen i bark” på Processum. Nu är hon tillsvidareanställd där.

Ex-jobb - En språngbräda ut i arbetslivet

När det var dags för Jonna Almqvist från Umeå att göra sitt ex-jobb sökte hon på internet och fann Processum
- en spännande organisation med inriktning bioraffinaderiutveckling. Hon startade sitt exjobb 2015 och sedan dess har hon blivit kvar inom organisationen.

Varje år tar Processum emot studenter som vill göra sina examensarbeten inom området bioraffinaderiutveckling från universitet och högskolor.

Jonna Almqvist läste till civilingenjör med inriktning teknisk kemi vid Umeå universitet och bioraffinaderi var något som ofta diskuterades under utbildningen. När det var dags för ex-jobb sökte hon spännande företag inom området och hittade Processum och Domsjöområdet.

– Jag tog kontakt och fick ett väldigt bra bemötande, berättar Jonna. Tillsammans med en handledare hos Processum diskuterade vi oss fram till ett ämne som passade både mig och Processum.

Ämnet var ”Extraktivämnen i bark”, och om där fanns några antimikrobiella egenskaper. Ex-jobbet pågick under vårterminen 2015, men resultaten var så intressanta att Jonna fick i uppdrag att fortsätta sin forskning även efter terminens slut och ex-jobbet gick över till en projektanställning som sedan blev en tillsvidareanställning.

– Det blev liksom en fin övergång mellan ex-jobbet och min anställning, säger Jonna. Jag fortsatte forska på mitt ämne, men fick också frågan om att hjälpa till med andra laboratorieuppdrag längs vägen.


– Ex-jobbet var ett bra sätt för mig att prova på, både arbetsplatsen och arbetsuppgifterna, men också att pendla från Umeå. När det var dags för anställning visste jag redan att det fungerade bra och att jag trivdes på Processum.

 

Idag arbetar Jonna som forsknings- och utvecklingsingenjör för Processum. Och hon är inte ensam om att ha gått från examensarbeten till anställning. Bara under de senaste åren har ett tiotal studenter genomfört sina exjobb på Processum och flera av dem har blivit kvar efter det.

– När vi blir kontaktade av studenter som vill göra exjobb hos oss gör vi vårt bästa för att lösa det, säger Gunnar Westin, affärsutvecklare på Processum. Genom jobben träffar vi människor på väg in i vår bransch. Vi ska vara ett nav, en hub, när det gäller bioraffinaderiutveckling och en del i det är att skapa kontaktytor och kommunicera med nya spännande människor. Och studenterna får också, genom oss, möjlighet att utöka sina nätverk. Sannolikheten är stor att de i framtiden kommer att jobba inom vår bransch, kanske till och med hos oss eller hos något av våra medlemsföretag.


 

Text: Jessica Andersson
Foto: Jonas Forsberg/Processum

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund