Malux levererar de flesta kommunikationssystemen till SJ och övriga tågoperatörer i Norden.

Fyra decennier av innovation

”Gör man ingenting, så blir det ingenting”.

Det säger Jörgen Schulze, JS Companies AB, ägare till bland andra Maluxgruppen med huvudkontor i Örnsköldsvik. Han har under flera decennier fått företag att växa genom att hitta nya vägar och tro på sina idéer.

Örnsköldsvik har alltid varit basen för Jörgen Schulzes företagande. Det har dock inte hindrat honom från att utmana mycket större företag, även i storstäderna, om uppdrag som han varit övertygad om att Malux skulle klara mycket bättre.

– Entreprenörskap för mig är förmågan att kunna se över alla hinder och utnyttja alla tillfällen och se möjligheterna och att tänka positivt.

 

Jörgens resa börjar redan 1961 då hans pappa, Helmut Schulze, grundar El-Centralen i Örnsköldsvik. 1972 grundas Malux Electro AB, där ”Ma” står för maskin och ”lux” för ljus. Tio år senare, 1982, tar Jörgen över företaget av sin far, som redan då har ett första dotterbolag.

– Jag hade pappa som mentor men inspirerades också av andra företagare som drev olika bolag och som fick dem att växa. Sören Gyll har alltid varit en av mina förebilder (Skorpedsfödde Gyll, bland annat VD för Procordia och Volvo räknas som en av landets viktigaste företagsledare, red anm.).

 

Att ha en egenföretagare som pappa, som arbetade mycket, har präglat honom.

– Tidigt började jag sälja DN och sedan jobbade jag på bensinmack för att tjäna mina egna pengar. Det jag lärde mig är att man sällan får något gratis. Jag brukar säga att gör man ingenting så blir det ingenting. Så gör nåt!

Att våga ta beslut anser han vara avgörande för att komma framåt. Och i resan med Malux har Jörgen inte varit rädd för att gå sina egna vägar. När han tog över Malux tillverkade man rörpost men det blev snabbt omodernt, så istället för att hänga fast vid rörposten som produkt när kunderna efterfrågade datorer, började Jörgen med import och försäljning av datorer och så bildades Malux Data.

 

Vid millennieskiftet var det dags för nästa stora teknikinnovation, trådlös uppkoppling, och Jörgen började då att intressera sig för fordonsantenner. Han utmanade antenntillverkaren Allgon och menade att Malux skulle kunna leverera deras antenner mycket snabbare än Allgons egen lagerpersonal. Sagt och gjort.

– Ingen här hemma tyckte om att vi skulle vara en leverantörsorganisation åt Allgon. ”Vad har katten släpat in”, minns jag att det var någon som sade. Min personal var vana vid industriprodukter, stora tunga grejer. Men det slutade med att vi tog över Allgons eftermarknadsförsäljning av fordonsantenner i hela Norden och byggde upp en kommunikationsavdelning. Vi levererar till polisen, taxi, SJ och de flesta kommunikationssystemen till tågen i Norden. Nu håller vi också på med bussar och jobbar med säker kommunikation för chaufförerna, så att de ska kunna prata via hands free.

Jörgen Schulze är dock noga med att påpeka att förändringar ska genomföras på ett positivt sätt.

– Det gäller att få med sig personalen. Jag säger sällan ”jag ska” eller ”man ska” utan ”vi ska”. Vi är ett team och det är viktigt att man har en hög trivselfaktor på jobbet och när vi jobbar med våra kunder. Visst tycker jag att det är viktigt att vi tjänar pengar men vi ska ha roligt också.

 

Genom åren har produktutbudet såväl utvidgats som renodlats och portföljen består idag av tre huvudben: kommunikation, belysning och industriprodukter. JS Companies äger idag tio bolag, varav fyra bolag ingår i Maluxgruppen.

– Vi ska fortsätta att utvecklas inom elektronik och kommunikation och fortsätta att ha moderna industriprodukter. Det gäller att hänga med i utvecklingen och vara med i diskussionerna. Målet är att jobba på samma sätt som idag men att vi ska kunna serva mer. Vill en kund ha en fungerande lösning på kommunikation inom ett visst område så ska vi kunna erbjuda det. Vi ska sälja en totallösning som ska fungera i ett antal år. Det är vår framtid, avslutar Jörgen.

 

Text: Ann Sandén Nordström

Foto: Malux

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund