Lyckat grepp att locka arkitektstudenter i Skandinavien att designa vindskydd i Höga Kusten.

Ny arkitekturfestival laddar för andra sommaren

Sommaren 2017 kom femton skandinaviska arkitektstudenter till Höga Kusten för att designa och bygga vindskydd. Slutresultatet; tre fantastiska skapelser, massor av inspiration för framtiden och en helt ny arkitekturfestival vid namn Arknat. Nu laddar arrangörerna för ännu en sommar, med ett ännu bredare och starkare team på startlinjen.

Det började med ett möte där Martin Björklund och hans kollega på Sweco kom i kontakt med Jerry Engström på FriluftsByn. Sweco-kollegorna lämnade mötet inspirerade av Jerrys ord om att upptäcka naturen och ur det växte idén om att väva samman arkitektur och natur på ett helt nytt sätt.

– När vi gick hem till kontoret kläckte min kollega idén att kombinera arkitektur med Höga Kustens natur och därmed trigga nya sinnen, berättar Björklund som själv är byggnadsingenjör.

Planen skulle förverkligas genom att bjuda in arkitektstudenter i Skandinavien och ge dem möjlighet att designa, rita och bygga unika vindskydd. De skulle få skapa något på riktigt, som skulle komma många till nytta. Dessutom var det ett tillfälle att ge studenterna kunskap i träbyggnation.

– Det är väldigt bra träning för dem att lära känna materialet i liten skala, för att sedan applicera det i arbetet när de börjar praktisera som arkitekter. Vi valde trä eftersom det är det material vi helst vill jobba i. Vi har det i överflöd, speciellt här uppe, och det är koldioxidvänligt, naturligt och hållbart.

Inspirationskällan Jerry Engström nappade också på att vara med i projektet.

– Jerry är duktig på marknadsföring och en stark aktör som både ville delta och trodde på idén. Utan honom hade det inte gått, säger Martin Björklund bestämt.

 

Världsklass i uppslutning

När initiativtagarna jagade pengar för projektet kom de i kontakt med – och fick stöd och finansiell hjälp från – Världsklass Örnsköldsvik, som driver på utvecklingen i kommunen i nära samarbete mellan kommun, näringsliv, föreningar och offentliga organisationer.

– I början jagade vi finansiering. Och där hittade vi Världsklass. Dem har jag lärt känna sedan jag flyttade hit, då de bjöd in invånare till öppna workshops för att tala om framtiden.

Martin jämför med andra orter där han bott och säger sig inte känna till några liknande organisationer eller initiativ.

– Det är jätteviktigt att Världsklass finns! Det enda de vill är att utveckla utifrån de utmaningar som den här kommunen står inför. Kan de inte hjälpa praktiskt eller ekonomiskt så kan de alltid lotsa vidare där det passar. Och det är väldigt transparent, öppet och tillgängligt.

Världsklass gillade att projektet är kreativt, engagerar studenter och att slutresultatet tillfaller allmänheten. Även Höga Kusten Destinationsutveckling gick in som samarbetspartner då de såg projektets betydelse för Höga Kusten som besöksmål. SCA sponsrade med virke och Bosch med verktyg.


– Vi fick inte bara ekonomiskt stöd, utan också organisatoriskt med tips och trix och så. Med Världsklass och med stöd från andra håll så kände vi att nu kör vi! Det är kul att organisera och skapa något för den här bygden. Jag såg potentialen i idén och tror väldigt mycket på den här stan och den här regionen, säger Martin Björklund.

 

Internationellt projekt

Hela projektet leddes av Sweco. Till sin hjälp hade de designledare och erkända arkitekter från Nederländerna och Finland.

– Den första ledaren hittade jag när jag tittade på ett arkitektprogram på teve och det dök upp en holländare som har byggt ett sommarhus i Värmland, i trä och väldigt häftigt. Då tänkte jag att honom skulle jag vilja ha, så jag kontaktade honom i Rotterdam. Han tyckte det var en bra idé – och han kom! Även han gillade att det skulle bli något beständigt, för vem som helst att nyttja.

Intresset för festivalen var stort och i juni kom de utvalda studenterna från Danmark, Norge, Finland och Sverige till Höga Kusten för att delta i Arknat under två veckor. FriluftsByn var centrum. Där bodde studenterna och jobbade med sina projekt. Det var också där seminarier och workshops genomfördes, bland annat om hållbart byggande. Projektet genomsyrades av ”för alla” och därför var allt öppet för allmänheten.

– Det fina med de här två veckorna var att lära känna studenterna. Det är så fantastiskt att se vilka idéer som kan komma. Och att de gjorde det tillsammans. Det blev en så härlig mix.

Vindskydden förstärker platsen

Tre fantastiska vindskyddsplatser längs Höga Kusten-leden valdes ut med omsorg av projektägarna tillsammans med Örnsköldsviks och Kramfors kommuner.

– Funktionen är jätteviktig, mot regn och skydd och så… Men här är vindskydden byggda med finess och efter omgivningen och dess styrkor. De ska trigga igång både sinnen och välmående hos människor, säger Martin Björklund.

Studenterna besökte platserna, presenterade sin egen idé och därefter röstades tre koncept fram. Efter finjustering och synpunkter från designledarna började byggnationerna. Det blev två intensiva veckor för alla inblandade där stora och små problem löstes efter hand. Inte minst i form av att transportera material till otillgängliga platser.

 

 Ett gott resultat som bara är början

Alla samarbetspartners är nöjda och positiva till resultatet. Nu tar de vidare sina erfarenheter för nästa etapp av Arknat. Till nästa år ska festivalen bland annat koppla in gymnasieelever som går på hantverkslinjer.

– Att de två skråna arkitekter och snickare lär känna varandra tidigt är viktigt. Om de får träffas och ha utbyte så ökar förståelsen för den andras kompetens. Flera av årets arkitektstudenter vill också vara med som stöd i framtida festivaler.

Projektet ska genomföras på liknande sätt under ytterligare två år. Nästa gång blir sommaren 2018.

– Vi tar emot femton studenter även nästa år, men intresset att delta kommer att vara många gånger större. Det blir ett angenämt problem att plocka ut studenter bland hundratals ansökningar.

Under de tre åren kommer totalt tio vindskydd att placeras ut på olika ställen. Alla skapta av studenter, efter naturen och för alla.

– Den här festivalen är helt unik. I Örnsköldsvik kan vi göra sådana här grejer. Det har jag märkt. Det blir action och verkstad direkt. Jag ser framför mig att vi gör tre år och att det blir lite bättre varje gång. Till slut har Höga Kusten tio riktigt fräcka och unika vindskydd, avslutar Martin Björklund.


Samarbetspartners Arknat

· Sweco är initiativtagare för och delägare i projektet.

· FriluftsByn är delägare i projektet.

· Örnsköldsviks kommun/Världsklass Örnsköldsvik, Kramfors kommun, SCA, Höga Kusten Destinationsutveckling och Bosch Tools stöttar Arknat.

 

 

Text: Malin Wiklund
Foto: Peder Sundström

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund