Välkommen att jobba och bo i Örnsköldsvik säger Catrin Viberg och Mats Lindström, arbetsförmedlingen, Anchela Signell, Örnsköldsvik kommun, och Jeanette Hellström, region Västernorrland, som är några av representanterna för Attraktiv arbetsmarknad.

Örnsköldsviks attraktiva arbetsmarknad visar
upp sig under O-Ringen

När Örnsköldsvik ökar på sin befolkning med omkring 20 000 personer under O-Ringenveckan, vad är då bättre än att samtidigt passa på att visa upp våra företag och vilka möjligheter till jobb och boende som finns här. Bland tälten på O-Ringentorget hittar vi Attraktiv arbetsmarknad, nätverket som består av företag och organisationer som tillsammans med Örnsköldsviks kommun arbetar för att rekrytera arbetskraft.

Bakom Attraktiv arbetsmarknad finns tolv arbetsgivarrepresentanter från de stora företagen i kommunen som tillsammans genomför olika aktiviteter i syfte att kunna rekrytera. Örnsköldsviks kommun är medfinansiär genom Världsklass Örnsköldsvik och målet är att synas vid mässor och andra event runtom i hela Sverige. Så när nu hela Sverige finns representerat på hemmaplan under veckan, är det ett lysande tillfälle att visa upp hur arbetsgivare och kommun arbetar tillsammans samt berätta om de möjligheter som finns under den gemensamma flaggen ”Jobba och lev”.

– Jag tror inte att så många vet om att det finns så många högteknologiska yrken som det faktiskt gör här i Örnsköldsvik men det här samarbetet är vår styrka och ett sätt att visa upp att vi finns, säger Jeanette Hellström, region Västernorrland.

 

Clavister, Core IT, BAE Systems Hägglunds, Destination jobb, Domsjö Fabriker, Region Västernorrland och Borsch Rexroth är några av företagen som är med i samarbetet.


- Vår största utmaning är att hitta ingenjörer av olika slag och folk med IT-kompetens och vi kan inte hitta alla här i Örnsköldsvik, säger Annalena Östberg, HR-chef på Bosch Rexroth, och tillägger att det vill man inte heller:

- Våra företag söker allihop efter ingenjörer så då skulle det bara bli att vi tar av varandra och för Örnsköldsvik är inte det någon utveckling.

Catrin Viberg från arbetsförmedlingen berättar om en familj som besökt tältet under veckan.

 

– Den här familjen var med vid O-Ringen i Örnsköldsvik 1994 och det gjorde att de fick upp ögonen för området och 2001 flyttade de till Sollefteå. Nu frågade de om jobb, han var lärare och det finns ju lediga lärartjänster här också vilket vi berättade.

 


– Vi förstår ju att de som är här, inte är här i första hand för att flytta hit eller söka jobb men det här är absolut en chans för oss att visa upp att vi finns och så ett frö, så då passar vi på. Det är också bra för vårt fortsatta samarbete framöver, fyller Anchela Signell, Örnsköldsviks kommun, i.

 

I augusti kommer nätverket att träffas och göra en utvärdering av O-Ringenveckan samt planera för nästa aktivitet, för detta gemensamma rekryteringsarbete är ständigt pågående och de är överens om att det är en styrka att visa upp sig tillsammans.

– Ofta är man ju ett par som ska flytta, därför är det bra att ha med kommunen och region Västernorrland också för att visa på vilka arbetsmöjligheter som finns där, vid sidan av ingenjörs- och IT-jobb. Skulle vi hitta bara en enda person under den här veckan som vill flytta hit så är det värt det, avslutar Annalena Östberg.

 

Text: Ann Sandén Nordström
Foto: Ann Sandén Nordström

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund