Delar av styrelsen i High Coast Creative. Från vänster, Linda Sjölund, florist & formgivare, Johanna Hännström, grafisk formgivare, Elin Nerpin, fotograf, Maria Persson, kreatör och Johanna Forsberg, konstnär & designer.

High Coast Creative - uppgraderar kreativa näringar

Det är dags att inse potentialen i de kreativa näringarna både på den nationella och den internationella marknaden. Det tycker styrelsen i nystartade branschorganisationen High Coast Creative i Örnsköldsvik.

High Coast Creative började som ett nätverk av kreatörer som skulle kunna inspirera och peppa varandra. Men ganska snart utvecklades det till något mer.
– Vi vill sikta högre än så, säger konstnären Johanna Forsberg, ordförande i organisationen. Vi började direkt prata om hur vi skulle kunna utvecklas tillsammans, utbyta idéer och kunskaper. Bland annat tankar kring att samarbeta för att kunna delta i upphandlingar med mera.

 

– Att vi blir starkare tillsammans blev snabbt tydligt, fyller fotografen Elin Nerpin i. Vi blir synligare och som organisation kan vi hjälpas åt att växla upp våra egna företag men även branschen som sådan. Initiativtagarna ville skapa en branschorganisation för entreprenörer som verkar inom den kreativa näringen.

 

Världsklass Örnsköldsvik gick tidigt in och stöttade initiativet med medel för en förstudie. Uppdraget var att ta reda på vilket intresse som finns för en samlande organisation för kreativa näringsidkare i Örnsköldsvik. Efter workshops och träffar med entreprenörer och

kreatörer i kommunen var resultatet tydligt. Intresset är jättestort.

– Vi har redan samlat runt 140 personer delat på 19 olika träffar, Vi skickar ut nyhetsbrev till alla intresserade och i dagsläget har vi 75 prenumeranter. Och vi hittar hela tiden nya sätt att lyfta och utveckla kreativa näringar i Örnsköldsvik, berättar Johanna. Vi har varit med och startat Makerträffar på Sliperiet som är öppet för kreatörer i alla åldrar. Vi är med och arrangerar High Coast Art Festival i februari. Och utöver det ser vi till att kreatörer kan träffas regelbundet. Just nu planerar vi en form av frukostträffar, med erfarenhetsutbyte och utveckling som fokus. Vi jobbar också med en gemensam webbplattform där olika kreatörer lyfts.

 

Branschorganisationen High Coast Creative är i första hand till för entreprenörer inom kreativa yrken. Men ambitionen är att även lyfta kreativitet hos fler och integrera det i andra branscher.

– Vi har en öppen attityd generellt, säger Johanna. En fråga vi ofta får är vad som räknas som en kreativ näring. Vår inställning är att en entreprenör som anser sig själv

verka inom en kreativ näring är välkommen. I organisationen kan endast näringsidkare vara medlemmar, men på våra träffar och arrangemang ser vi gärna att andra kreatörer också deltar. Kanske kan det inspirera fler att våga ta steget och själv starta företag, att tro på sin idé som en möjlig karriär. Fler och fler inser potentialen i de kreativa näringarna som exportvara. Det är ditåt vi siktar, säger Johanna.

 

Organisationen har funnits i tre år och ambitionen är att tillsammans med Örnsköldsviks kommun och Världsklass hela tiden hitta nya vägar att ta verksamheten framåt.

– Vi har många planer, säger Johanna. Långsiktigt mål med satsningen High Coast Creative är att framhäva Örnsköldsvik som den kreativa industristaden och sätta oss på kartan internationellt. Detta genom att stärka den kulturella näringen, bygga broar mellan kreatörer, näringsliv och samhälle (inklusive kommunen, samt skapa förutsättningar för synergieffekter mellan tillverkare på orten och den kulturella näringen. Samarbete ger möjligheter att ta större uppdrag.

 

 

Text: Jessica Andersson
Foto: Elin Nerpin

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund