O-Ringen 2018 Höga Kusten – bästa tävlingen någonsin

Den 21 -27 juli arrangerades O-Ringen 2018 Höga Kusten i Örnsköldsvik och det blev en stor succé
med drygt 18 000 deltagare. En folkfest under sex dagar som resulterade i såväl nöjda deltagare som

invånare och en besöksnäring som fick ett rejält tillskott i kassan. I den årliga deltagarundersökningen

fick såväl arrangemanget som platsen toppbetyg. Hela 92 procent av deltagarna angav att de ville

återvända till Höga Kusten inom en snar framtid.

Aldrig tidigare har ett O-Ringen placerats så centralt. Tävlingarna arrangerades runt om Örnsköldsviks stad och en av etapperna genomfördes till och med i stadskärnan. Under de sex dagarna blommade staden upp och fick en storstadsatmosfär med ett myller av människor. Runt omkring fylldes skogar och fält med tävlande och nyfikna åskådare.
– Det var helt underbart med det positiva gensvar vi fick från deltagarna redan i ett tidigt skede om tävlingsbanorna och den fantastiska terrängen. Runt det förstnämnda kände vi redan då att deltagarna skulle bli mycket nöjda, säger Henrik Boström, VD för O-Ringen AB.

 

Efter veckans slut visade sig deltagarna vara mer än nöjda. I O-Ringens undersökning visade nöjdheten över tävlingarna ett resultat som Henrik tror blir mycket svårt att slå i framtiden. Med det var inte bara det. Undersökningen visade att resultatet skulle bli det bästa sett över de senaste 7 åren inom samtliga kategorier - helhetsintryck, arrangemang och organisation, känslomässig upplevelse, sportslig kvalité, stämning och atmosfär samt valuta för pengarna. Ett resultat som endast överträffas av O-Ringen i Mohed 2011, sedan mätningarna började.

– Allt har flutit på oerhört smidigt trots alla utmaningar som stått för dörren, som att vi hade den hetaste sommaren på länge och att vi arrangerade tävlingarna så centralt, och bara det att hantera den stora mängden människor - inte minst när det gäller att ordna boende, berättar Clas Engström.
– Vi fick till en bra produkt i sin helhet. Några av framgångsfaktorerna var att vi satsade på en organisation med många erfarna ledare, att vi valt ut bra målområden och de lokala funktionärernas härliga engagemang. Sedan var det goda samarbetet vi hade med kommunen också en nyckel i det hela. De är verkligen lösningsorienterade och det märks att Örnsköldsvik är vana vid att hantera evenemang och värdskapsutbildningen som alla funktionärer gick och som Höga Kusten destination ordnade var ett lyckat grepp, säger Clas Engström.

 

Men det var fler som var nöjda över O-Ringen. I den turistekonomiska rapporten för O-Ringen Höga Kusten 2018 innebar det ett rejält tillskott i kassan för entreprenörerna i Örnsköldsvik och Höga Kusten. Under

vecka spenderade besökarna nämligen drygt 129 miljoner kronor (fördelat på 27,7 mkr i logi/boende och 101,4 mkr i övrig konsumtion).

Under de sex dagar arrangemanget pågick så var det en tävlingsfri dag. I O-Ringens deltagarundersökning visade det sig att hela 95 procent av deltagarna var aktiva under sin vistelse. Populäraste besöksmålen var Örnsköldsviks stadskärna, följt av Gullviks havsbad och Skulebergets nationalpark. Badplatserna var oerhört populära i det varma vädret.

– Roligt att så många människor genom O-Ringen fått upp ögonen för vad
Höga Kusten har att erbjuda. Jag är oerhört tacksam över att vi tillsammans lyckades arrangera ett av de bästa O-Ringen någonsin. Det otroliga engagemanget hos volontärerna är mitt mest bestående minne. Det känns verkligen häftigt, avslutar Clas Engström.

 

Text: Sven Alveryd

Film: O-Ringen

 

Fler filmer från O-Ringen på:
YouTube O-Ringen Official Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund