Åke Carlson, platschef på Specma AB i Örnsköldsvik.

Specma skapar rörelse i hela världen

Hydrauliska komponenter och system från Örnsköldsvik används i maskiner, fartyg och industrier i hela världen. Specma AB firar 100-årsjubileum i år och för fabriken i Örnsköldsvik har det varit ett riktigt bra år.

Innanför portarna på Specma AB i Örnsköldsvik råder febril aktivitet. Nästan hundra personer arbetar i de mycket rymliga lokalerna, med allt från design och konstruktion till tillverkning och montering av hydrauliska system.

 

Den här dagen packas 15 gigantiska lådor av hydraulik för att skeppas iväg till ett hangarfartyg där hydrauliken ska användas för att lyfta en helikopter från nedre till övre däck. Specma är en av få tillverkare i branschen som är certifierade för att tillverka hydraulik för marint användande.

 

Företaget tillverkar kundanpassade hydrauliska system från behov och idé till färdiga produkter. Allt från hydraulik till stora kryssningsfartyg till slangar för skogsmaskiner i de svenska skogarna kommer från Örnsköldsvik.

Företaget har funnits i Örnsköldsvik sedan 1983. Men koncernen i stort firar i år 100-årsjubilieum.

– Jag har varit med nästan sedan starten i Örnsköldsvik, berättar Åke Carlson, platschef. Jag började 1985. Vi hette från början Mitthydraulik och var återförsäljare av Specma produkter. 1997 köptes vi upp och har sedan dess varit en del av Specma AB.

 

Specmas hydraulikkomponenter och hydrauliksystem både till mobila och stationära system, levereras till slutkunder i hela världen. Även om många av kunderna är nationella, används system och komponenter i produkter som i sin tur säljs globalt.

– 2018 har varit ett väldigt bra år, berättar Åke. Vi tycker att vi nu landat på en väldigt bra nivå och ambitionen är att hålla oss stabilt här omkring. Det passar oss både utrymmesmässigt och när det gäller personalantal.

De sista delarna till helikopterlyften kontrolleras och paketeras. Samtidigt pågår flera andra, stora och små, projekt som ska vara klara inom kort. Omkring 1000 hydraulikslangar tillverkas till exempel varje dag i fabriken för att säljas som en del i ett system/maskin eller som reservdel.

– Jag tror inte folk vet riktigt vad vi gör här, säger Åke. Att traktorn du såg här ute till exempel har komponenter som Specma utvecklat tillsammans med kund, tillverkat och levererat. Våra produkter är kundanpassade och vi har även utvecklat ett simuleringsprogram som hjälper våra kunder att optimera sina produkter, sett till de hydrauliska system vi levererar. Vi är ett väletablerat företag och vi ser fram emot en spännande fortsättning.

 

 

Text: Jessica Andersson

Foto: Jessica Andersson

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund