Maria Karlström, vice vd på MOPSsys.

Från trainee till vice cdn

Maria Karlström tänkte jobba som energiingenjör så fort hon tagit examen. Istället dök möjligheten att delta i ett traineeprogram upp och hon bestämde sig för att ändra sin plan. Traineeprogrammet styrde in henne på en helt annan väg. Och nu, sex år senare, ångrar hon sig inte.

Maria Karlström tog examen som civilingenjör i energiteknik vid Umeå Universitet 2013. Medan Maria sökte jobb efter examen dök RISE Processum och Åkrokens traineeprogram upp. Eftersom Maria har ett grundintresse för regionen och för skogsindustrin kände hon att hon måste skicka in en ansökan.

Traineeprogrammet var unikt så till vida att fyra traineer fick möjlighet att under ett år rotera på fyra olika företag, istället för inom ett och samma som är det traditionella. Dessutom ingick en hel del arbete med personlig utveckling samt kontakt med en mentor under hela programmet. Det sistnämnda skulle visa sig ha stor betydelse för Maria.


Hon fick en av fyra platser på traineeprogrammet och valde att tacka ja. Hon startade med placering på Eurocon, ett konsultbolag inom teknikutveckling. Utmaningen var att hitta meningsfulla uppgifter för en nyutexaminerad energiingenjör. Lösningen blev en plats på MOPSsys som var ett intressebolag till Eurocon och som utvecklar, säljer och underhåller IT-produktlösningar för pappers- och massindustrin.

Efter det genomförde hon en placering på Metsä Board i Husum bland ett gäng andra energiingenjörer, en placering på Akzo Nobel i Sundsvall där hon fick jobba med en energikartläggningsuppgift och en på SCA Bollsta där uppgiften var ett förbättringsarbete.

– Det är värdefullt att ha fått insyn i och träffa människorna på alla fyra företagen. Det känns som att vi tack vare traineeprogrammet rev av flera års arbetslivserfarenhet på ett år, konstaterar Maria.


Utöver företagsplaceringarna fick traineerna kunskap i affärsutveckling och personlig utveckling genom Åkroken och Idéforum.

Under hela traineetiden träffade Maria också sin mentor som då var vd på SCA Timber med jämna mellanrum.

– Det handlade om personlig utveckling specifikt utifrån min yrkesroll. Han fick mig att fundera på om jag ville utveckla specialistsidan av mig själv eller ledarskapssidan. Och kanske manipulerade han mig lite mot ledarsidan, säger hon med ett skratt. Han omvandlade min syn på mig själv, från specialist till ledare. Han såg något som jag själv inte var mogen att se och coachade väldigt målmedvetet tror jag.

Traineeprogrammet innebar inga garantier om anställning, varken för traineerna eller de deltagande företagen. Dessutom fanns tydliga regler för när det är tillåtet att börja föra samtal om eventuell anställning. När den tiden hade passerat tog vdn på MOPSsys kontakt med Maria och undrade om hon var intresserad av att komma tillbaka.

– MOPSsys verksamhet låg ju egentligen längst ifrån det jag utbildat mig till. Men jag kände som honom att vi hade funkat bra ihop och ville gärna ge det en chans.

Hon började som systemingenjör på företaget. Men nu, fyra år senare, är hon vice vd.

– Tack vare traineeprogrammet fick jag bevis för att jag kan leverera och att mina kunskaper är av värde, något många ingenjörer har funderingar kring direkt efter examen. Jag fick chans att bygga upp självförtroendet och en tro på min egen förmåga. Utan det hade jag inte varit där jag är idag, på många sätt. Jag har inte ångrat mig en sekund.
Text: Jessica Andersson

Foto: Ludwig Arnlund

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund