Öjvind Sundvall, grundare och vd på PulpEye, fick utmärkelsen Årets exportpris vid Örnsköldsviks Företagarkväll tidigare i år.

Mäter kvalitet i hela världen

Öjvind Sundvall berättar engagerat om nätverk och vikten av att ha roligt på jobbet. Intervjun handlar egentligen om företaget PulpEye som han är vd för och om att de vunnit Årets exportpris vid Företagargalan 2019
för det sätt verksamheten utvecklats till en internationell aktör. Men enligt honom handlar det

mycket om att samverka och ha roligt.

– Vi jobbar i ett väldigt bra nätverk. Vi kan plocka ihop våra kompisar från näringslivet när vi har något nytt på gång. Många industrier vill jobba så här, att man redan i början av ett utvecklingsprojekt arbetar med mottagaren. Det blir tydligt vad kunden vill ha. Jag vet inte hur många produkter, sex, sju, åtta stycken vi har kunnat växla ut från våra första produkter till någonting kul som man kan använda. Det finns liksom inga gränser, det är bara att gasa på, säger Öjvind.

 

PulpEye är ett innovativt mätteknikföretag som utvecklar och säljer utrustning för att kontinuerligt mäta massaegenskaper direkt i processen för pappers- och massaindustrin. Företaget startade i Örnsköldsvik 2002. Tillsammans och MoRe Research utvecklades den första analysatorn PulpEye. PulpEye är en analysator som mäter kvalitetsegenskaper på massa i processen för att få jämnare kvalitet på produkten och minska energiförbrukning. PulpEye är också grunden till företagets övriga produkter.

– Vi har fått jättestort förtroende i Sverige inom pappers- och massaindustrin och har nästan 80 procent av marknaden. Men nu finns det ju prickar i annat också och då kom frågan om vi inte kan mäta prickar i torrt pulver också. Så vi utgick från den befintliga tekniken och skapade en ny produkt som visar om det börjar bli prickar eller föroreningar i pulver. Produkten används redan av exempelvis Nouryon, tidigare AkzoNobel, här i Örnsköldsvik, säger Öjvind.

 

Bakom framgången finns en öppenhet och nyfikenhet för utveckling av produkter både inom det egna företaget och inom det rika nätverk som skapats genom åren.

– För att kunna ta sig fram så här måste man hela tiden utveckla nya saker. Vi jobbar i nätverk med industri, akademi och institut och har det som en stor forskningsbas kan man säga. Vi är ett väldigt litet företag med bara några få personer, vilket gör oss snabbfotade och snabbt kan ändra önskemålen utifrån vad kunden vill. Enkelhet är viktigt för oss, säger Öjvind.

I februari 2019 mottog Öjvind Årets exportpris vid Företagargalan i Örnsköldsvik. Priset delas ut till företag som på ett betydande sätt har utvecklat sin verksamhet genom att lyckas på en internationell marknad. Idag säljs PulpEyes produkter över hela världen och företaget har kontor i Örnsköldsvik, Sundsvall, Västerås, Ottawa och Vancouver.

Dessutom samarbetar PulpEye med bland annat tradingföretaget Elof Hansson som säljer deras produkter.

– Vi närmar oss nu den plats där vi vill vara. Vi vill komma in tidigt i projekt och samarbeta nära med våra kunder. Men en större marknad innebär också utmaningar för oss inom företaget, hur vi ska vara organiserade och på ett effektivt sätt utveckla vår produkt i större volymer. Men det känns bara jätteroligt! Och det är det viktigaste om du frågar mig. Det ska vara roligt att jobba på PulpEye. Vi är ett team och alla måste hjälpas åt. Då blir det bäst.

 

 

Text: Jessica Andersson

Foto: Sören Back

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund