Robert Vangstad, vice vd, och David Aspehult, vd på Nischer Properties, planerar för ett seniorboende på Varvskajen som blir det första i sitt slag i landet.

Unikt seniorboende planeras på Varvskajen

Inom några år kommer Varvskajen vid Örnsköldsviksfjärden att bestå såväl av bostäder som restauranger och ett levande stationshus där människor kan mötas. Det är visionen för området och först ut är ett seniorboende som kan bli det första i sitt slag i Sverige.

I dagsläget finns ett behov i Örnsköldsviks kommun av boenden för äldre, då en stor del av befolkningen börjar närma sig pensionsåldern. Och det passar det stockholmsbaserade fastighetsbolaget Nischer Properties som handen i handsken.

Nischer har skrivit ett markanvisningsavtal med kommunen för ett seniorboende, så kallat Grand Living, i bostadsrättsform på Varvskajen, ett boende för aktiva seniorer som vill ha nära till centrum och nöjen.

– Grand Living är vårt koncept för +55, kvalitativa bostadsrätter för aktiva äldre som har råd och som vill bo centralt och är färdiga i livet med att ta hand om ett helt hus. De har sålt huset och nu vill de bo bekvämt med lite guldkant på tillvaron, säger David Aspehult, vd för Nischer Properties.

 

Totalt rör det sig om cirka 60 bostäder – exakt var det landar beror på lägenheternas storlek - på 60–70 kvadratmeter. Konceptet är utvecklat ihop med arkitekten Thomas Sandell och det man vill uppnå är arkitektur som sticker ut men som ändå smälter in i omgivningen. Boendet har gemensamhetsytor för social samvaro. Bland annat en vinterträdgård på taket.

– Det är ett koncept som passar i en urban miljö. I vinterträdgården kan man ha en lounge, gym, fik eller plats för andra aktiviteter. På nedre plan kommer det finnas en reception som kommer att vara bemannad ett antal timmar per dag. Vi har några samarbetspartners som hjälper till att få igång verksamheten, sedan är tanken att det är bostadsrättsföreningen som driver detta vidare. Här ska man kunna få hjälp till exempel med bokningar av olika slag, kanske gemensamma middagsevent, hjälp med att beställa hem mat, städning, sådana saker, berättar David.

Grand Living-konceptet finns inte uppfört någonstans ännu – ett liknande projekt är på gång i Haninge utanför Stockholm – utan seniorboendet i Örnsköldsvik kan bli det första i sitt slag i landet. Men detta förutsätter en godkänd detaljplan så att byggstarten kan dra igång.

– Det har tagit tid men nu har Örnsköldsviks kommun sagt att de verkligen vill komma igång med det här. När vi kommit längre i detaljplanearbetet kommer vi att börja ta emot intresseanmälningar på hemsidan.

Att Nischer Properties hittat till Örnsköldsvik är ett resultat av de analyser man gör av attraktiva områden och tillväxtorter runtom i landet och deras efterfrågan på bostadsmarknaden, säger David.

 

– Vår strategi är att bygga för hela Sverige och vi vill inte låsa kapital i väldigt dyr mark. Därför fokuserar vi på områden cirka 30 minuter från centrum i Stockholm, Göteborg och Malmö samt attraktiva tillväxtorter och universitetsstäder. Örnsköldsvik är en attraktiv tillväxtort med befolkningstillväxt. Vår analys av Örnsköldsvik visade att det finns en stor och viktig målgrupp i åldern 19–35 som vill ha och behöver en bostad i attraktiva lägen. Den andra målgruppen vi identifierade var 55+. För båda dessa målgrupper vill vi bygga i Örnsköldsvik. Jag är själv gammal norrlänning, uppvuxen i Kiruna och Umeå, och jag tycker att det är väldigt vackert i Örnsköldsvik med vattnet som kommer in i viken. Varvskajen ligger fantastiskt bra till med närhet till det nya fina resecentrumet och stadens centrum, säger David.

 

Från Örnsköldsviks kommun tycker man givetvis att det är positivt att externa fastighetsutvecklare och investerare har börjat upptäcka Örnsköldsvik. Att det finns en framtidstro, att staden växer och dessutom har ett unikt läge med höga berg och havet inpå knuten är saker som brukar nämnas som fördelarna med kommunen, samt att man sett att det går att tjäna pengar här.
– Allt sånt spelar in i sammanhanget. Vi brukar titta på om det är ett gynnsamt företagsklimat i en kommun, goda kommunikationer, om det finns högskolor eller universitet som kan vara drivande, vad man har för mål för befolkningen. I Örnsköldsvik känns det som att man har ett bra driv och vill framåt, sammanfattar David.

 

 

 

Text: Ann Sandén Nordström

Foto: Ludwig Arnlund

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund