Stefan Svensson, vd för MoRe Research, ser stora möjligheter med den nya ägarkonstellationen.

Det gröna navet förstärks när

MoRe blir en del av RISE

Tusentals nya kontaktvägar öppnas för det forskningsdrivna Örnsköldsviksföretaget MoRe Research

när Sveriges ledande forskningsinstitut, RISE, blir huvudägare.

- Själv kan jag inte tänka mig en bättre stad att verka i än Örnsköldsvik om du är teknikintresserad och vill göra skillnad för ett hållbart samhälle, säger Stefan Svensson, vd MoRe Research.

– Nu hittar vi enkelt specialistkompetens, piloter och utrustning i alla tänkbara projekt som vi får förfrågningar om. Redan tidigare har vi haft ett starkt nätverk, men med knappt 50 medarbetare finns ändå begränsningar jämfört med att vara ungefär 3 000 kollegor som vi blir nu. Det blir som ett smörgåsbord för våra medarbetare och kunder, säger vd Stefan Svensson.


RISE (Research Institutes of Sweden) köper alltså 60 procent av aktierna i MoRe Research, medan 40 procent ägs av samma ägarkvartett som tidigare – Eurocon, Kempestiftelserna, Metsä Board Sverige och Domsjö Fabriker. Ett liknande upplägg som systerföretaget och bioraffinaderiklustret RISE Processum med andra ord, även om ägarna där är många fler.

– Vi, våra ursprungliga ägare och inte minst RISE har sett att konceptet med lokalt ägande har varit framgångsrikt för att ha kvar engagemanget och den fabriksnära kompetensen. Vi kommer också att kunna leverera ännu bättre tjänster till de lokala industrierna, så det känns fantastiskt bra med detta upplägg, säger Stefan Svensson.


MoRe Research har en hundraårig historia, som en del i MoDo-koncernen. I samband med den stora förändring som MoDo genomgick kring millennieskiftet grundades det bolag vi ser i dag.

– Sture Noréus som bland annat var fabrikschef i Husum, arkitekten bakom MoRe och vår första vd har alltid sett labb och pilotutrustning som nödvändiga verktyg för utveckling av fabriker och processer, säger Stefan Svensson.

– I dessa lokaler har Sture, tillsammans med en imponerande rad medarbetare, tagit fram underlag för patent och tekniklösningar som i dag är etablerade koncept i många av världens massabruk. Därför är det med vördnad branschmänniskor besöker våra forskningslokaler.

Det arvet ska MoRe och Processum nu förvalta och utveckla i ett större sammanhang inom RISE, säger Stefan Svensson.


Just nu är efterfrågan stark inom MoRes tre grenar; analyser & metodutveckling, forskningsverksamhet och fabriksnära processteknik. Stefan Svensson berättar att verksamheten redan växer och att de nya ägarna kommer att snabba upp tillväxten ytterligare.

– Vi behöver anställa inom alla tre grenar i takt med att nya forskningsprojekt, robusta analysmetoder och processlösningar efterfrågas. Själv kan jag inte tänka mig en bättre stad att verka i än Örnsköldsvik om du är teknikintresserad och vill göra skillnad för ett hållbart samhälle. Här finns allt från konsultverksamhet till forskning och produktion inom någon kvadratkilometer. Jobbar du i det här klustret får du dessutom kontakter i hela Sverige och världen.

– Av en gran kan du få ut minst 100 par jeans. Tänk vilken miljöbesparing om de är gjorda av träd i stället för syntetfiber eller bomull, säger Stefan Svensson när han visar en av piloterna för viskosfiber.

Örnsköldsvik är redan ett nationellt kompetenscentrum för bioraffinaderi. Både via företagen inom Domsjö fabriksområde och via RISE satsning i kommunen. Det kommer att visa sig ännu mer nu när MoRe Research, liksom Processum, är en del i RISE avdelning Bioraffinaderi och energi. Satsningen förstärks också av att RISE Processums tidigare vd Magnus Hallberg utsetts till ny chef för samma avdelning, med placeringsort Örnsköldsvik.

– Att stora RISE väljer att placera tjänsten här är en viktig markering som visar att visionen om Örnsköldsvik som ett nav inom bioekonomi är på väg att verklighet. Det innebär att vi kan ha nära och tät kontakt med avdelningschefen, som dessutom redan kan både Processums och vår verksamhet väl, säger Stefan Svensson.

 

För global bioraffinaderiforskning som verkligen gör skillnad för miljön krävs starka fästen. Örnsköldsvik är ett sådant, men det krävs flera som hjälps åt.

– Rätt skött kan skogen förse oss med hållbara lösningar. Våra lokala industriföretag har haft den här drivkraften länge, men tidigare har vi inte orkat med att vara internationella på riktigt. Med RISE som ägare har vi både kontakterna inom EU och kompletterande kompetens inom exempelvis psykologi och beteendevetenskap. Precis det som krävs för att få till en grön omställning, avslutar Stefan Svensson.


Text: Malin Wiklund

Foto: Ludwig Arnlund

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund