Eva-Karin Öhman, Maria Persson och Johanna Forsberg ser fram emot att lyfta skaparkraften i Örnsköldsvik.

Örnsköldsvik sätts på designkartan

Skapa tillväxt för kreativa näringar i övre Norrland och lyfta lokala kreatörer och tillverkare.

Det är några av målen för det treåriga projektet Re-designing the future.

- Jag ser fram emot nya spännande produkter, inte minst nya samarbeten,

säger Maria Persson, anställd i projektet och kreatörernas kontaktperson.

Det bubblar av kreativitet i Örnsköldsvik. Inte minst bland kreatörerna som fått möjligheten att ingå i projektet Re-designing the future. En satsning som drivs av Företagarna, High Coast Creative, Världsklass Örnsköldsvik, företagsinkubatorn eXpression Umeå. Genom det, bland annat EU-finansierade 13-miljonersprojektet, ska kulturen i Norrland lyftas. Minst två miljoner kronor kommer att avsättas för en länsöverskridande satsning mellan Umeå och Örnsköldsvik, eXpression design.


Två personer har anställts på deltid i Örnsköldsvik för att driva projektet lokalt, Maria Persson och Johanna Forsberg, som dessutom är vice ordförande samt ordförande i High Coast Creative. Tillsammans med eXpressions vd Marlene Johansson, Stina Haglund, delprojektledare, och Eva-Karin Öhman, Företagarna, har en plan tagits fram för de tre kommande åren.

– Nu ska vi ska sätta Örnsköldsvik på designkartan, säger Maria Persson.


Under de kommande åren kommer ett stort antal kreatörer ingå i programmet, uppdelade i två grupper. Den första, med totalt 29 stycken, har redan börjat. Nästa grupp drar igång om något år.

Under årens lopp kommer kreatörerna att nätverka, ta del av föreläsningar, medverka i någon större mässa som exempelvis Formex och dessutom får de möjligheten att nyttja eXpressions 3D lab.

– Genom vårt samarbete får vi kostnadsfritt använda labbet, där kan vi också ta körkort för 3D, säger Maria Persson.

 

Tanken är att varje kreatör, som måste ha ett eget företag samt avsätta en dag i veckan till programmet, ska ta fram en helt ny fysisk produkt. Och här kommer tillverkarna in. I Örnsköldsvik finns en rad näringar med specialistkompetens. Företag som är vana vid att arbeta i olika material, men som kanske inte har erfarenhet av att jobba tillsammans med en kreatör. Det kan vara en industri som jobbar med plast, metall eller trä, möjligheterna är många.

- När de två kopplas samman kan spännande saker hända, säger Johanna Forsberg.

 

- På det sättet lyfter vi både tillverkare och kreatörer, säger Eva-Karin Öhman.


Eva-Karins uppgift, från Företagarna, är att hitta tillverkare. Ett arbete som redan burit frukt.

– Örnsköldsviks Skärcentra är bland annat med. Dels har de kunskap om olika material, dels har de, de rätta verktygen, säger hon.

Trion är förundrade och positivt överraskade över det stora intresset att delta.

 

– Jag tror att många längtat efter gemenskap, kunskap och nya samarbeten, säger Johanna Forsberg.

 

Förutom nya produkter är målsättning att arbetet mellan kreatörer och tillverkare leder till nya spännande samarbeten samt nya intäkter.

– Jag ser fram emot att kreatörer och tillverkare kan ta nya steg och utvidga sitt område långsiktigt, säger Eva-Karin Öhman.

 

– Jag ser framför mig hjul som sparkas igång som resulterar i framgångsrika företag, säger Maria Persson.Text: Sofia Göth

Foto: Ludwig Arnlund

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund