Produktionschef Björn Andersson och vd Andreas Byström har byggt upp och utvecklat Örnsköldsviks Skärcentra, som i dag räknas som Norrlands modernaste skärcentrum.

Så blev ÖSAB Norrlands modernaste skärcentrum

Redan från starten var målet att Örnsköldsviks skärcentra skulle vara en modern verkstad driven av

intresse och engagemang. I dag, sex år senare, lever man upp till det målet. Häng med in till

Norrlands modernaste skärcenter, där upp till 1700 unika detaljer lämnar dörrarna varje månad.

Örnsköldsviks Skärcentra, ofta förkortat ÖSAB, är ett så kallat legoföretag som servar lokala och nationella industrier och företag med skärning och bockning av produkter. Tack vare investeringar i moderna maskiner och mjukvaror är det bara fantasin som sätter gränserna. Och just intresset av att ligga i framkant med teknik är en viktig del i framgångarna.

– Vi var till exempel tidiga med fiberlaser, först i hela Norrland, när vi köpte in den maskinen vid starten 2013, säger Andreas Byström, vd för ÖSAB.

De avancerade maskinerna och mjukvarorna gör att fantasin sätter gränserna när det kommer till vad som kan skäras hos Örnsköldsviks Skärcentra.

Men det är inte bara maskinerna som är viktiga. Alla de delar som produceras måste kunna följas genom verkstadskedjan och senare ut till kunden. För att lösa det får varje del sitt artikelnummer ingraverat, så att informationen om den snabbt kan tas fram om kunden i framtiden vill beställa fler av samma produkt eller följa upp med andra frågor samt att orderhanteringen internt förenklas.


– Maskinerna börjar bli så pass bra och snabba i dag. I framtiden kommer mycket av utvecklingsmöjligheterna finnas i mjukvaran runt omkring maskinerna, för att hjälpa till i produktionen, säger Björn Andersson, produktionschef.


Ett exempel på det är när detaljer skärs ut från grundplåten. Ett program planerar detaljerna som ska skäras för att så lite material som möjligt går till spillo. Andreas jämför det med att få ut så mycket pepparkakor som möjligt från en deg på ett försök.

– Den programvaran vi har tillsammans med vår skickliga personal gör så att vi får mindre spill än de flesta av våra konkurrenter, säger Andreas Byström.


Örnsköldsviks Skärcentra har funnits sedan 2013. Men resan för Björn och Andreas började redan 2009 med företaget MPS, som i dag utgör hälften av ägandet i ÖSAB. I början var de fem anställda med en omsättning på 4,5 miljoner kronor. Idag är de totalt 26 anställda i de två bolagen och omsättningen har blivit tio gånger så stor på lika många år.


– I princip alla industrier i Örnsköldsvik har handlat av oss någon gång. Ungefär 75 procent av våra kunder finns här lokalt. Det har inte varit svårt för oss att rekrytera. Vi har i första hand letat efter personer med engagemang och ett genuint intresse för teknik, inte nödvändigtvis med de högsta betygen. Lite kul är att vi har en hög andel utlandsfödda, från Tyskland, Eritrea, Italien, USA och Irak. Det är inget vi har aktivt strävat efter utan det har bara blivit så när vi har rekryterat, berättar Andreas Byström.


Utöver tekniska lösningar menar både Andreas och Björn att en framgångsfaktor för ÖSAB är förmågan att leverera snabbt och kunna möta kundens behov, och i vissa fall gå bortom kundens förväntningar.

– Vi tog vid ett tillfälle fram en lösning där delarna, tack vare väldigt exakta skärmetoder, kan klickas ihop istället för att svetsas. Vilket sparar både tid och pengar för kunden, berättar Andreas Byström.


Text och foto: Ludwig Arnlund

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund