Sveriges danselit bjuder upp i Örnsköldsvik

Under nästa år arrangeras Svenska Danssportförbundets svenska mästerskap i dans i Örnsköldsvik.

Ett tillfälle att se eliten göra upp i bl.a. Rock´n Roll, Lindy Hop och Bugg.

- Vi kommer att bjuda Örnsköldsviksborna på en dansfest, säger Rockringens

ordförande och tävlingsarrangören Leif Sundin.

Med drygt ett halvt år kvar till SM i dans är förberedelserna i full gång. Tävlingen ska marknadsföras, det lokala näringslivet engageras, musiker bokas och danseliten ska bjudas in.

– Det är klart att det är mycket jobb men samtidigt väldigt roligt att vi får genomföra detta, berättar Leif Sundin.

 

Tävlingen arrangeras den 22-23 maj i Fjällräven Center. Den lokala dansföreningen Rockringen arrangerar tävlingen på uppdrag av Svenska Danssportförbundet och i samarbete med Örnsköldsviks kommun, Höga Kusten Destinationsutveckling. Det kommer att tävlas i olika dansgenrer och stilar, bland annat Bugg och Rock’n Roll-danser som Bugg, Lindy Hop, och Boogie Woogie samt latin- och standarddanser som Cha-Cha-Cha, Rumba, Quickstep, Jive och Tango. I samband med SM-tävlingarna anordnas också en nationell tävling i West Coast Swing.

– Vi ser mycket fram emot att få bjuda in Sveriges danselit till Örnsköldsvik. Totalt kommer runt 600 dansare från hela landet att vara på plats, säger Leif Sundin.


Leif Sundin har stora förväntningar och målsättningen är tydlig.

– Jag hoppas att allt fler får upp intresset för dans och framförallt för den fina gemenskapen. Något som utmärker dans är just sammanhållningen, jag tror det beror på att det är en social umgängesform. Trots att man är konkurrenter är man vänner, det är nog ganska unikt. Dans är också jämställt och vill man, kan man, dansa samkönat. Dessutom blir man aldrig för gammal för dans!


Av Rockringens cirka 125 medlemmar kommer ett 15-tal att delta i SM.

– Vi vill så klart att så många som möjligt är med. Jag kommer inte att dansa. Jo förresten, kanske någon dans under banketten.

Förutom att man hoppas att intresset för dans växer är en förhoppning att allt fler får upp ögonen för regionen.

– Tillsammans med kommunen och Höga Kusten Destinationsutveckling vill vi visa vilken fin region som tävlingen genomförs i. Vi vill locka så många som möjligt, och hoppas att de stannar kvar några dagar extra och upplever Höga Kusten, säger Leif Sundin.


Örnsköldsviksborna kommer inte heller gå lottlösa. En rad aktiviteter planeras, oavsett om man ska titta på tävlingen i Fjällräven Center eller inte.

– Att vi arrangerar SM kommer att synas, bland annat genom olika uppvisningar i stan. Det kommer att bli en dansfest, säger Leif Sundin.Text: Sofia Göth

Film: Loveframe på uppdrag av om Höga Kusten Destinationsutveckling.

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund