Tindra Rytterstedt springer för Skogslöparna, här på 7-klubbs vid Gullviks havsbad.

Ny riktning för orienterare i coronatider

Orienteringssäsongen 2020 såg ut att gå helt om intet. Men med smart anpassning av de lokala

arrangemangen mötte Örnsköldsviks orienteringsklubbar utmaningen – och såg till att både

ungdomar och veteraner får sina timmar i skogen.

Det mesta i tävlingsväg har i år fått ställas in eller skjutas upp. Varken femdagarstävlingen O-ringen eller den klassiska stafetten 10Mila genomförs som planerat. Lokalt hotades den klassiska träningstävlingsserien 7-klubbs, som arrangerats sedan 1970-talet och på senare år lockat allt fler ungdomar.

– Förra året kunde det vara 70 pers i kön för att få starta, och det hade ju inte funkat i coronatider. Men det hade varit förödande om vi hade behövt ställa in i år. Då tror jag att vi hade tappat många, som helt enkelt hade lagt av, säger Åsa Pauler från Skogslöparna i Själevad.

Åsa Pauler från Skogslöparna hoppas att fler motionärer ska komma och prova på orienteringstävling vid 7-klubbsarrangemangen.

För att lösa problemet beslutade kommunens orienteringsklubbar att anpassa upplägget. För att undvika trängsel har man i år tre olika startfält utspridda över 4,5 timmar, med max 45 startande i varje. Detta sprider ut löparna och minskar smittorisken. För att ha tid för detta flyttades tävlingarna från tisdagskvällar till söndagar. Dessutom krävs det föranmälan. De sex nu aktiva klubbarna som turas om att arrangera är Skogslöparna, OK Nolaskogsarna, Sidensjö IK, Husums IF OK, Örnsköldsviks OK och Kubbe-Norrflärke IF.

Det här är inte första gången som orienteringssporten drabbas av epidemi eller sjukdom. På 1960-talet ledde en våg av gulsot till krav på heltäckande klädsel på tävlingarna, och 25 år senare härjade den länge oförklarade ”orienterarsjukan” som tros ha orsakats av bakterieinfektioner.

Coronaviruset har ju drabbat hela samhället, och fått många värre konsekvenser än inställda tävlingar. Men förändringarna i 7-klubbs har fallit väl ut, och lärdomarna kan komma till användning när våra beteenden förändras på grund av viruset.

– Vi blir mindre benägna att resa för att tävla, så behovet av lokala arrangemang kommer att vara ännu större längre fram. Det är stort sug efter att få springa, på 7-klubbs har det varit fullt varje gång, säger Jan Näslund från OK Nolaskogsarna i Domsjö, som också sitter i styrelsen för Svenska Orienteringsförbundet.

Omkring 120 orienterare deltog i träningstävlingsserien 7-klubbs vid Gullviks havsbad i slutet av maj.

Intresset för orientering märks även utanför klubbarnas verksamhet, och en förhoppning är att kunna locka fler till 7-klubbs i framtiden när kravet på föranmälan kan slopas.

– Det är många ute och tar Friska Övik-stolpar i år. Det här är ett jättebra tillfälle för dem att komma, och kunna välja svårighetsnivå, säger Åsa Pauler.

Ett lätt regn hänger i luften över Gullviks havsbad när orienterarna börjar komma i mål. ”Vansinnigt blött i skogen”, utbrister någon, samtidigt som andra löpare – än så länge torra – gör sig redo för att startstämpla. Allt är som vanligt, fast ändå helt annorlunda.


Text: Albin Grahn
Foto: Ludwig Arnlund

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund