Skridskoåkning på den plogade banan mellan Nyänget och Fjälludden.

Äventyr på hemmaplan allt mer populärt

Fler än någonsin hittade i år till Höga Kusten och Örnsköldsvik. Men även Örnsköldsviksborna

själva tycks ha hittat ut i större utsträckning än tidigare.

– Det finns oändliga möjligheter och det är lätt att hitta en plats där man får vara för sig själv,

säger Alicja Siarkiewicz, en av kommunens 15 friluftsambassadörer.

Det rörliga friluftslivet – de som tältar, bor i vindskyddet eller bara är ute på en dagstur – är betydligt svårare att mäta än de som bor på camping, vandrarhem eller hotell. Men alla tecken tyder på att även denna grupp har ökat i antal under coronasommaren 2020.

– Vi ser det tydligt här i Örnsköldsvik både genom besöksräkning och genom exempelvis fler bilar på parkeringar, mer ved som går åt vid eldstäder och större mängd skräp än tidigare, säger Joel Libell, friluftsstrateg vid Örnsköldsviks kommun.


Den dominerande trenden är att allt fler åker på dagsturer till platser där det finns någon form av anläggning, som en utflyktsstig, ett naturreservat eller informationsskyltar. Och det gäller inte bara de mer välbesökta platserna som i sommar dragit stora skaror av turister från hela landet.

– Genom sociala medier har jag fått tips på flera ”bortglömda” platser i kommunen, så som fina vattenfall, utflyktstenar, utsikter, och historiska platser som folk nu börjat återupptäcka och besöka allt mer, säger Joel Libell.Alicja Siarkiewicz, ursprungligen från Polen, flyttade från norska Jessheim till Domsjö 2018. Hon är en av kommunens senaste friluftsambassadörer. På Instagramkontot @friluftsambassador delar hon och omkring 15 andra Örnsköldsviksbor sina äventyr och naturupplevelser.

– Det spelar ingen roll var du bor, det är alltid nära till naturen. Såväl mindre stigar, skogar och stränder, som större besöksmål som Höga Kusten-leden, säger hon.

Solnedgång över isen vid Nyängets badplats.

Nyänget och Gene Fornby är hennes närmaste favoritställen, och för en längre tur håller hon Balesudden högt. Alicja vandrar året runt, på sommaren blir det även SUP- och kajakpaddling, och på vintern skidåkning. Och bad!

– Jag badar året runt, men vintertid är min favorit. Fjälludden ligger bara 15–20 kilometer från stan, och där finns bastu med isvak.

Till vintern ska Alicja delta i SM i vintersim i Skellefteå, så det kommer att krävas träning.

För att hitta nya ställen, och platser dit få andra människor kommer, brukar Alicja använda sig av Länsstyrelsens kartfunktion Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

– Det var med kartans hjälp jag hittade Rännarsjön i Bergom. Ett perfekt ställe att sätta upp tältet, göra upp eld och kanske plocka lite bär. Och bara några minuters bilåkning från stan, säger Alicja.


Även Joel Libell tipsar gärna om kommunens 1 500 sjöar, som erbjuder fina möjligheter till fiske, antingen med närhet till parkering och service eller som en del i ett längre äventyr.

– Kring många sjöar finns vindskydd, bryggor och som ordnats av fiskeföreningar. För den nyfikne finns otroligt mycket att upptäcka här, antingen med ett fiskespö i handen och fiskekort i fickan från kajak eller kanot eller varför inte till fots.

Jag hoppas även att fler ska våga ta klivet vidare att vara ute i naturen längre, exempelvis genom en flerdagarsvandring och övernattning, säger Joel Libell.


Text: Albin Grahn

Foto: Alicja Siarkiewicz

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund