Eva-Karin Öhman, Johanna Forsberg och Maria Persson ser fram emot att välkomna tolv nya deltagare i det länsövergripande projektet eXpression Design.

Lokal design skapar nya möjligheter

En framgångshistoria utan slut. Så kan man kalla projektet eXpression Design vars deltagare tagit fram
17 unika produkter. Design som omnämnts i såväl dagspress som inredningsmagasin.

Nu är det dags för ett nytt gäng utvalda kreatörer att ta fram var sin produkt.

Under året som gått har 17 designade produkter satt Örnsköldsvik på kartan och visat att här finns talang, vilja och kreativitet.

– Vi har visat att här kan vi samarbeta och är bra på design med hög kvalitet, säger Johanna Forsberg, anställd i projektet.


Nej, man behöver inte bo i en storstad för att lyckas som designer. Det går att bo här för att lyckas nationellt och internationellt. Får man rätt stöd och uppmuntran, kan man bo var som helst, menar de anställda i programmet eXpression Design, ett länsöverskridande designprogram med bas i Umeå och Örnsköldsvik. Det är ett projekt som drivs av Företagarna, High Coast Creative, Världsklass Örnsköldsvik och företagsinkubatorn eXpression Umeå.

– Självklart kan man bo kvar och det vill vi uppmuntra till. Platsen bestämmer inte, utan allt funkar om man har passion och glöd, säger Maria Persson.


På designkartan finns nu 17 unika produkter varav majoriteten har tillverkats av en lokal leverantör. Ett tämligen unikt samarbete som bidragit till många nya lärdomar och spännande utmaningar.

– Vi har verkligen utmanat våra gränser och lärt oss många nya saker. Utvecklande för alla vill jag påstå, säger Eva-Karin Öhman från Företagarna som engagerat lokala leverantörer i projektet.

 

Här kan du läsa om de 17 produkterna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Blombordet Cello av formgivarna Mona och Lars Näslund i samarbete med Ösab, MPS, Edvardssons i Bredbyn och CP lack. Foto: Elin Åhman/Elins photo.

28 personer gick in i det åtta månader långa projektet, vid lansering kvarstod 17. I början av september var det dags för release och uppmärksamheten blev över förväntan, i bloggar, sociala plattformar och kända inredningsmagasin hyllades produkterna.

–Kreatörerna och leverantörerna har visat stort engagemang och idérikedom. Det är guld värt, menar Johanna.

Resan har bara börjat för kreatörerna. Nu påbörjas införsäljning, både inom och utanför landets gränser.


Även för Johanna, Maria och Eva-Karin tar en ny resa fart; den att vägleda tolv nya kreatörer.

– Vi har lärt oss otroligt mycket. Denna omgång kommer vi ta in färre som vi kan fokusera på, vi har också skärpt kraven och man måste driva företag innan uppstart, säger Johanna.

– Nu ska vi försöka få med fler leverantörer som jobbar med fler material, gärna någon som är kunnig på sten, inflikar Eva-Karin.

Genom projektet har man bevisat många saker, att samarbete är en nyckel till framgång är en, bilden av en företagare är en annan.

– Företag kan se olika ut, det behöver inte vara att man har ett antal anställda, en samverkansgrupp är en annan form av företagande, säger Eva-Karin.


I det lilla perspektivet tas nya produkter fram, i det stora är effekten av eXpression Design en vinst för leverantörer och kreativa näringar i regionen. Projektet pågår till 2022. Men trion ser bortom datumet.

– Vi bromsar inte, vi kör på. Det här är bara början, avslutar Maria.


Text: Sofia Göth

Foto: Sofia Göth

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund