En rad kreativa insatser görs för att uppmuntra till lokal handel. Julklappsbilen är redan ute och levererar varor och sångerskan Sara Karlsson och filmproducenten Björn Nilsson besöker stans butiker och bjuder på digitala julklappstips.

Nya idéer gynnar lokal julhandel

Inför årets julhandel har de lokala handlarna fått tänka till och tänka om. Samtidigt som önskan

finns att den lokala handeln ska gynnas, går trygghet och säkerhet först. För att möta upp

förutsättningarna har nya kreativa idéer fötts och förverkligats. I början av december började

julkappsbilen rulla och inom kort lanseras en digital marknadsplats.

– Engagemanget för handeln är oerhört stort och den kan stöttas på olika sätt,

säger Anette Forsberg, verksamhetsledare på Cesam.

I omvälvande tider sätts kämpaglöden ordentligt på prov. Det är något som många känt av den senaste tiden, inte minst Örnsköldsviks handel med Cesam i spetsen.

För Anette Forsberg, med personal och medlemmar, har det senaste året med kraftigt försämrade förutsättningar varit utmanande, men samtidigt utvecklande.

– Det finns många goda idéer och drivet är stort, säger hon.


Förutom egna initiativ som avståndmarkeringar, förändrade öppettider och take away finns en företagsamhet som spiller över på många. I dagarna började julklappsbilen rulla runt i kommunen och den nya webbaserade marknadsplatsen är bara dagar bort. Den strajpade julklappsbilen är ett samarbete mellan Cesam, Ågrenshuset, Micronät, Bildahl, Sandin Cargo och Mäklarhuset. Fram till jul kommer den att leverera varorna som kunderna beställt från sin lokala butik.

– Det känns så klart fantastiskt bra att det finns så många företagare som ställer upp. Samordningen är otroligt viktig och att kunderna enkelt kan beställa en vara i butik, betala på enkelt sätt och snabbt få den hemkörd, säger Anette.

 

Den eldrivna julklappsbilen

Den lokala och digitala marknadsplatsen är en annan idé som nyligen såg dagens ljus, och som inom kort lanseras. Där kan affärer visa upp och sälja delar av sitt utbud. I nuläget är 25 butiker och salonger anslutna, men fler är att vänta.


För Strömsknallen, som i dag inte har en egen webbshop, är detta en möjlighet att visa upp sina varor.

– Det är också ett bra tillfälle för oss att få testa att ha en webbshop, säger ägaren Annica Pettersson.

Även hon märker av engagemanget hos handlarna och samtidigt en viss nervositet.

– Hur det känns? Jo, det är lite spännande men det börjar röra på sig, säger hon.

Inledningsvis kommer Cesam, med stöttning av en rad företag, släppa en lightversion av marknadsplatsen som kommer att ligga på www.alskaovik.nu. Om den finns kvar efter jul är svårt att sia om, men förhoppningen finns om en utvecklad plats för den lokala handeln.

– Vi hoppas självklart att vår gemensamma marknadsplats skall bli bra och att intresse skall finnas hos våra medlemmar att satsa en slant på att utveckla den vidare, säger Anette och tillägger:


– För att bjuda på lite extra julstämning och glädje i juletid och visa upp stans breda utbud har sångerskan Sara Karlsson och filmproducenten Björn Nilsson hälsat på i butikerna och samlat in julklappstips. De kommer vi att dela med oss av på youtube och i sociala medier. På så satt kan vi förmedla tips och ge inspiration till att handla lokala klappar på ett tryggt sätt.Text: Sofia Göth

Foto: Ludwig Arnlund

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund