Per Sandström och hans innovativa barktork har, som en av fem lovande, skogliga och hållbara idéer, blivit uttagen till Forrest Business Accelerator. Nu hoppas han kunna nå ut med sin produkt till pappers- och massaindustrin.

Per låser upp barkens outnyttjade potential

Per Sandström från Drömme arbetar just nu med ett system för att kunna torka, och på så vis förädla, restprodukten bark inom massa- och pappersindustrin. Hans koncept visar sådan potential att han som ett av fem projekt har fått plats i årets upplaga av Forest Business Accelerator.

– Jag förstår inte att ingen har gjort det här tidigare, säger Per Sandström.

Pers lösning innebär att man låter varm luft passera genom barken i en särskild tork och på så vis få bort en stor del av fukten. Idén är en vidareutveckling av en tork som Per var med och konstruerade för tolv år sedan, till ett massabruk utanför Varberg. Så vitt han vet är den fortfarande en av bara två som finns i Sverige i dag. Pers nya barktork funkar dessutom med luft som är mellan 40 och 60 grader, mycket svalare och mer lättillgängligt än ånga som användes i den tidigare modellen.

– Jag har jobbat mycket med att optimera processen, jag har sett att det inte behövs lika höga temperaturer som man tidigare trott, förklarar Per.

 

Fabriker skapar stora mängder värme som ofta inte används utan släpps ut eller kyls på olika sätt. En del av den värmen skulle istället kunna användas för att torka bark.

Den största mängden bark i dag säljs för att bli bränsle i kraftvärmeverk. Men barken innehåller cirka 60 procent vatten och en stor del av potentialen som energikälla går då bokstavligt talat upp i rök, eller mer exakt i form av rökgaser.

– Redan på stenåldern upptäckte man nog att det inte går så bra att elda med vatten, säger Per.

 

Efter torkningen får barken ett högre energivärde vilket gör att industrin kan sälja den för ett högre pris, eller få en mer effektiv källa till energi i den egna fabriken. Den torra barken går även att packa mer effektivt på lastbilar vilket gör att transportkostnaderna minskas.

– Jag uppskattar att det rör sig om ungefär en miljard kronor om året i potentiella inkomster i Sverige. 10 procent av all skog som avverkas består av bark, nio miljoner kubikmeter varje år, säger Per.

Forest Business Accelerator är ett samarbete mellan SCA, IBM, RISE Processum och BizMaker, där lovande företag och idéer får hjälp att utveckla sina koncept. Per är en av fem som deltar i årets upplaga och ser positivt på den hjälp han får. Särskilt SCA är ett värdefullt bollplank då de dessutom är en potentiell framtida kund.

– Potentialen för systemet är stor. Totalt uppskattar jag att 65 anläggningar i Sverige skulle kunna dra nytta av en barktork. Den största utmaningen för mig är att komma in med den första piloten, säger Per.

 

Just nu testkör Per med en prototyp hemma på gården i Drömme. Förhoppningen är att kunna ha den första kunden redan nästa sommar.

– Jag vill inte sälja idén till någon stor drake utan jag vill själv se den förverkligas, säger Per.

 

Text: Ludwig Arnlund

Foto: Ludwig Arnlund

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund