Mikael Eriksson, affärs och projektchef Strängbetong Norr berättar att leveranser av betongelement till byggprojektet vid SCA:s pappersbruk i Obbola går som planerat.

Strängbetong halvvägs genom jätteordern:

“Det flyter på bra”

2019 vann Strängbetong en order värd 200 miljoner kronor, där svindlande 45 000 ton betongelement

ska levereras till utbyggnaden av SCA:s pappersbruk i Obbola. Nu är produktionen i Långviksmon halvvägs genom arbetet som förväntas vara färdig nästa sommar.

– Det är en fantastisk grundbeläggning för fabriken, säger Mikael Ericson, affärs- och projektchef Strängbetong Norr.

Inför semestern 2020 påbörjade Strängbetong produktionen av betongelement till Obbola pappersbruk – vissa över 30 meter långa och 40 ton tunga. Allt produceras i, och fraktas från, Långviksmon till bygget utanför Umeå.

– Långviksmon har ett fantastiskt bra läge för att frakta upp till Obbola. Det var en stor fördel för oss när vi skulle försöka få det här projektet så klart, säger Mikael Ericson.

 

Bakgrunden till ordern är att SCA bygger ut sin fabrik med en ny pappersmaskin, för att ha plats att placera maskinen behövs en helt ny jättelik hall. Byggnaden blir 300 meter lång vilket så klart kräver enorma mängder betong. Varje dag i 60 veckor ska 160 ton av olika element produceras i Långviksmon och arbetet sysselsätter 50 personer på heltid.

– Det är en bra mix av grejer. Det är väggelement, pelare, balkar, bjälklag och takkassetter och egentligen hela vår fabrik får utnyttjas. Det flyter på bra och vi ligger enligt tidplan, säger Mikael Ericson.

Att Långviksmon fick produktionen tryggad i ett års tid har också inneburit möjligheter att investera. Bland annat genom att göra om ytor i fabriken samt köpa en ny kran.

– Vår koncern Consolis tror på det här och vi har fått investera en del uppe i Långviksmon, inte bara för det här projektet utan även framåt, säger Mikael.

 

Strängbetong har kontor från Malmö i söder till Örnsköldsvik i norr och sju fabriker runt om i landet. Men fabriken i Långviksmon och kontoret i Örnsköldsvik har lång historia då de hänger ihop från tiden då de tillsammans hette Nordbetong. I dag ansvarar Örnsköldsvik över region norr, som är en av tre regioner inom Strängbetong.

Framtiden ser fortsatt ljus ut menar Mikael. Bland annat söker man nu personal till konstruktionsavdelningen i Örnsköldsvik och fler spännande projekt finns vid horisonten. Allt från mindre lokala byggen till jätteprojekt som Northvolts stora batterifabrik i Skellefteå.

– Northvolt är ett spännande projekt. De har kommit ungefär 25 procent in i arbetet och vi har varit med på hela resan med betongleveranser. Det är jättestora hallar som byggs och vi fick nyligen en beställning på nästa hus, och det fortsätter i några år till, berättar Mikael.

 

Text: Ludwig Arnlund

Foto: Ludwig Arnlund och Strängbetong

Om Evolve

Vi har mycket att vara stolta över i Örnsköldsvik. I webbmagasinet Evolve berättar vi om delar av den positiva utveckling som sker här.
Evolve ges ut av Örnsköldsviks kommun.

Frågor om innehållet

Helén Sahlin | 0660-887 53 | helen.sahlin@ornskoldsvik.se

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Fredrik Holmgren | 0660-887 57 | fredrik.holmgren@ornskoldsvik.se

Ansvarig utgivare

Helén Sahlin

Text och produktion

Örnsköldsviks kommun i samarbete med Devocy Communication | 0660-177 00 | www.devocy.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto och film

 Devocy där inte annat anges

Omslagsbild: Ludwig Arnlund